Награда „Люмиер“ за Тим Бъртън в Лион тази есен

Награда „Люмиер“ за Тим Бъртън в Лион тази есен

Сподели

По време на междунардония кинофестивал „Люмиер“ (Lumière festival), който се провежда в Лион от 15 до 23 октомври, Тим Бъртън ще получи 14-ата награда, носеща името на фестивала. Американският режисьор се нарежда в списъка на твроците, удостоени с престижната „Люмиер“. Сред тях са Клинт Истууд, Франсис Форд Копола, Педро Алмодовар, Куентин Тарентино. А миналата година 13-тата награда получи режисьорката Джейн Кампион.

„Той е визионер, естет и артист, който предложи на зрителите своята вселена,

отличаваща се с собствен стил и чието естетическо въздействие в популярната култура е безпрецедентно“,

каза в свое изявление директорът на международния филмов фестивал и допълва:

„Затова тази есен „Люмиер 2022“ ще ви даде възможността да се потопите в страната на чудесата

някъде между Америка и нейните легенди, викторианска Англия,

футуристични мегаполиси и крайградски жилищни комплекси,

в компанията на героите, чудовищата и всички чудати герои от света на Тим Бъртън.“

Фантастичният разказвач  

„Бийтълджус“, „Sleepy Hollow“, „Едуард Ножиците“, „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Суини Тод“, „Мис Перегрин и домът за чудати деца“. Това са само част от филмите, с които режисьорът беляза цяло едно поколение. И благодарение, на които прочу тревожната, макабрена атмосфера, привидно налудните герои, видени през изкривените „нормални“ очи и наложи черното. Като цвят, но и като важна част от стилизацията на декора, костюмите и атмосферата във филмите си.

Силно повлиян от Едгар Алън По, той успява да изгради свой собствен свят, подсилен от постоянното присъствие на актьорите Джони Деп, Хелена Бонъм-Картър, Ева Грийн и др. А за невероятната музикална среда е отговорен композиторът Дани Елфман, чиито мелодии озвучават всеки филм на Бъртън. Тук няма как да не си припомним „Коледната песен на господин Джак“, саундтрак на филма „Кошмарът преди Коледа“, съпътствала редица деца, родени между 1980 и 2010 г.

„Wednesday“ – най-новият проект на Тим Бъртън

Талантът на Дани Елфман ще бъде „чут“ и в  „Wednesday“ („Сряда“). Сериал, вдъхновен от приключенията на прочутото мрачно семейство Адамс по комиксите на Чарлз Адамс. Сериалът е най-новият проект на Тим Бъртън и скоро ще бъде достъпен за гледане в Netflix. Този проект не е изненадващ за американския творец, тъй като историята и атмосферата на Адамс много се доближава до неговата стилистика. Но това, което отличава сериала е, че фокусът ще бъде върху най-голямата дъщеря от семейство Адамс – Wednesday (Сряда), изиграна от младата актриса Джена Ортега.

Посетителите на фестивала в Лион ще могат да се насладят и на внушителен киноконцерт, на който Оркестърът на Лион ще изпълни музика от филмите на Клинт Истууд. Ще има вечери, посветени на френския режисьор Луи Мал и на отличения с „Оскар“ за цялостно творчество Сидни Люмет. (Чиито филми ще бъдат показани в реставрирани копия). Тези и още куп други изненади за кинолюбителите ще съпътстват тази есен. Тя ще мине под знака на приказния, „чудат“ и магичен свят на Тим Бъртън.

Актуално

Избрано за вас