Фотограф „генерира“ български кукери на феста „Горящият човек“

фотокредит: Ивайло Петров / ivaylo.v.petrov

Фотограф „генерира“ български кукери на феста „Горящият човек“

фотокредит: Ивайло Петров / ivaylo.v.petrov
Сподели

Фотографът Ивайло Петров „засне“ уникална фотосесия с български кукери, танцуващи на най-щурия фестивал в света – „Горящият човек“ (Burning man).

Всяка година (с изключение на последните няколко пандемични – бел. ред.) десетки хиляди чудаци от цял свят се събират в пустинята Невада за фестивал, който почита авангардното и алтернативно изкуство.

„Kukeri // Burning man edition“

Новината, че наши кукери са стъпили в района Блек рок щеше да звучи още по-впечатляващо, ако наистина се бе случило. Е, до някъде.

Известният със сюреалистичните си фотографии, концептуални фотосесии и портрети, Ивайло Петров избра да покаже най-новата си творба – „Kukeri // Burning man edition“ в социалната мрежа Facebook.

Ивайло използва изкуствен интелект, за да представи визията си за персонажите от родния фолклор.

фотокредит: Ивайло Петров / ivaylo.v.petrov

„Винаги съм си представял, че традиционните български кукери биха се вписали перфектно в изкристализиралата лудост на този фестивал – с техния традиционен вид, костюми, чанове и свирки, луди танци и щипка стиймпънк стил, те биха станали една от атракциите на фестивала, който в своята същност е изтъкан от лудост и абсурдност“, казва фотографът.

С нотка хумор той описва и процеса по реализиране на фотосесията, която е осъществена със съдействието на AI.

„Снимките бяха направени с помощта на група никога несъществуващи кукери, с които, в моето съзнание, бяхме транспортирани в атмосферата там и мисля, че се получи повече от впечатляващо“, добавя той.

фотокредит: Ивайло Петров / ivaylo.v.petrov

За Артпортал Ивайло Петров сподели каква е била концепцията му софтуерът да визуализира български кукери в среда, наподобяваща „Лудия Макс“.

„Изображенията са генерирани изцяло от изкуствения интелект. Проблем донякъде беше да се опишат достатъчно ясно характерните български костюми“, разказа фотографът, който описва в детайли желаните отблясъци и отражения.

Ивайло е доволен от крайния резултат, но настоятелно се противопоставя на тенденцията на изникващия термин „aiphotography“

„Ако човек отдели достатъчно време и постоянство в текстовите си задания, дори на този етап би могъл да получи картинка, отговаряща на първоначалните си представи. Поиграх си да пресъздам традиционни български кукери в естествена обстановка и въпросната невронна мрежа се справи добре“, каза още фотографът.

Актуално

Избрано за вас