Джон Малкович идва на „Варненско лято“

epa10466438 US actor John Malkovich arrives for a press conference at the National Theatre 'Ivan Vazov' in Sofia, Bulgaria 14 February 2023. Malkovich holds the main role in the play 'In the Solitude of Cotton Fields' together with world-famous Latvian actor Ingeborga Dapkunaite. EPA/VASSIL DONEV

Джон Малкович идва на „Варненско лято“

epa10466438 US actor John Malkovich arrives for a press conference at the National Theatre 'Ivan Vazov' in Sofia, Bulgaria 14 February 2023. Malkovich holds the main role in the play 'In the Solitude of Cotton Fields' together with world-famous Latvian actor Ingeborga Dapkunaite. EPA/VASSIL DONEV
Сподели

Легендарният актьор и режисьор Джон Малкович ще посети България за втори път тази година.

Официално това ще се случи през юли с музикално-театралната продукция „Адска комедия“.

Освен морска, Варна ще е столица на театъра в дните между 1 и 10 юни. Дни, в които публиката ще бъде дарена с театрално майсторство по време на Международния театрален фестивал „Варненско лято“.

31-ото издание на фестивала ще бъде разделено на 4 модула – българска селекция, международна селекция, шоукейс и паралелна програма, а съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ форумът продължава да реализира и програмата „Интермецо“.

Именно като част от нея ще е звездното завръщане на Малкович в традиционния, както го определя New York Times, „образ на психопат“.

Филмовият и театрален актьор, заедно със сопраните Чен Райс и Сузане Лангбайн и оркестър „Виенска академия“, ще надникнат дълбоко в противоречията на човешката природа.

Джон Малкович: Театърът е жив, киното е пластмасово (ексклузивно видео интервю)

Автор и режисьор на „Адска комедия: Признанията на един сериен убиец“ е Михаел Щурмингер. Разказът е документална история за австрийския сериен убиец на жени Джак Унтервегер. Включени са арии от Хайдн, Моцарт, Глук, Вивалди и други класически композитори.

„Орфей“. Фотокредит: Народен театър „Иван Вазов“
Общо 25 постановки от България и чужбина ще бъдат представени на различни сцени в града.

Българската селекция предлага 8 постановки. Сред тях триумфиралият на тазгодишните награди „ИКАР“ авторски спектакъл „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци.

Йерней Лоренци – Орфей и театърът

Публиката ще има шанса да съпреживее завладяващи улични спектакли от Чехия. Под открито небе – на сцена на площада във Варна.

От програмата NT Live, която показва на киноекран най-доброто от британския театър, ще може да видим театралния дебют на Емилия Кларк („Игра на тронове“) на лондонския Уестенд. Тя играе в нова версия на „Чайка“ от А. П. Чехов с режисьор Джейми Лойд. Световноизвестният мултидисциплинарен артист Раби Мруе (Ливан/Германия) се представя с документалния спектакъл „Да яздиш облак“.

„Представление и половина“. фотокредит: Театър Българска армия

В българската селекция присъства и музикално-театралното събитие „Представление и половина“ с режисьор Стоян Радев.

Домакинът, Варненският театър участва в селекцията с новия си спектакъл по Ибсен „Юн Габриел Боркман“ на режисьора Пламен Марков. Николай Урумов е в главната роля. Актьорът и режисьор Ивайло Христов се представя с постановката „Чест“ с Владимир Карамазов в главната роля.

Владимир Карамазов – завръщане у дома, в театъра

В програмата са два спектакъла на Стайко Мурджев. Шекспирова комедия „Укротяване на опърничавата“ с участието на Герасим Георгиев – Геро и Маргита Гошева. „Дебело прасе“ е пиеса от съвременния американски драматург Нийл Лабют. В нея участват Койна Русева и Анастасия Ингилизова.

„Това не го казвай!“

Публиката във Варна ще може да види и постановката на Явор Гърдев „Това не го казвай“ от Саломе Льолуш. В нея участват Захари Бахаров и Теодора Духовникова.

Елена Телбис и Бойко Кръстанов влизат в ролята на млада двойка в „Дишай“ от британския драматург Дънкан Макмилан. Режисьор е Марий Росен.

Сред акцентите в програмата „Шоукейс“ е спектакълът „Коприна“ на Пловдивския театър с режисьор Диана Добрева. Това е първата българска постановка в официалната селекция на световната театрална олимпиада. Тази година олимпиадата се провежда в Унгария.

„Дишай“. Фотокредит: Театрална работилница Сфумато
Тазгодишната визия на фестивала е част от авторската инсталация на Венелин Шурелов – „Перипатетик“.

Тя ще е един от акцентите в програмата на „Варненско лято“ и ще е достъпна за публиката на 5 и 6 юни.

Фотокредит: Варненско лято 2023

Метална ферма с електромотор задвижва в непрестанен цикъл антропоморфна фигура, хибрид между човек и животно. Фигурата изглежда потопена наполовина в черна течност, петролен продукт. „Перипатетик“ е протагонист в един съзерцателен камерен пърформанс. Той е елемент от автоматизиран механизъм, който частично носи романтичната аура на ходещите поети. Но и идеята за зависимостта от природните ресурси, уязвимостта от екологични катаклизми, обсесията към суровини, жаждата за петрол. В тази система всеки елемент е действащо лице, зависимо от останалите.

Цялата програма на най-голямото международно театрално събитие в България е ТУК.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата, на Община Варна чрез Фонд „Култура“, на Национален фонд „Култура, както и на ПИБ. Партньори са фондация „Арт Офис“ и фондация „Хомо Луденс“.

Актуално

Избрано за вас