Дарин Ангелов в „Откликни на изкуството“: Театърът може само да се развива

Дарин Ангелов в „Откликни на изкуството“: Театърът може само да се развива

Сподели

Театърът е случването на сблъсъка на енергиите, раждането на истините. Театърът е онзи сегмент в обществото, съществуването на човека, който със скалпел дисектира истината, вади най-същественото от нея и я дава на зрителя. А зрителят сам преценява как да я възприеме.

Театърът в своята основа не може да бъде променен, той може само да се развива.

Това казва актьорът Дарин Ангелов пред водещия на подкаста „Откликни на изкуството“ Стефан Попов-Чефо.

Епизодът бе заснет в края на миналата година и влиза в Топ 5 на най-доброто от втория сезон на подкаста на 7arts.bg.

Дарин е един от най-обичаните български артисти. Еднакво успешен в театъра, в киното и на малкия екран. Смело може да кажем, че изкуството тече във вените му.

В едночасовия разговор Дарин говори за участието си в постановката „Орфей“ и за личните истории, които всеки човек от публиката може да разпознае. Говори за „Частица жена“ и „Нора“, които станаха част от новите супер успешни представление на сцените на Народния театър „Иван Вазов“.

Според актьора първата сцена на България винаги трябва да бъде институцията, която задава стила на театрален живот в страната.

„Бяхме го загубили, но започнахме да го връщаме“, подчерта Дарин Ангелов.

Тая крава трябва да се дои докато е време

„Рекордът ми е 8 кафета на ден“, споделя с усмивка актьорът. Съвсем наскоро му се е наложило да жонглира с няколко задачи едновременно – репетиции на сцена, театрални представления, снимки в киноцентъра и телевизионен проект.

„Такъв е периодът и ще го изконсумиран на максимум. В момента вимето на моята крава е пълно и ще я доя до последна капка мляко“.

Намира време и да спортува.

„Зрителят нe иска да гледа бидони по сцената. Театърът е изкуство, което се занимава с естетиката и няма как, артистът трябва да се поддържа“, смята Дарин Ангелов.

Вместо в Младежкия, отидох в Народния театър

„Кошмари да си забравя текста на сцената не съм имал, но веднъж отидох в друг театър“, разказа актьорът.

В началото на своята кариера той играе в „Зимна приказка“ на Шекспир, постановка на Мариус Куркински. Спомня си, че тогава е забравил текста: „Измислях си Шекспир“.

Комедията е много труден жанр

„Обичам да играя. И в комедии съм участвал, но комедията е много труден жанр. По-труден от драмата. Драмата, особено в България, е едно от най-лесните изкуства, защото всички живеем в драма и малко трябва, за да изкараш сълзата от окото на хората. Но пък да разсмееш някой смислено – да оставиш трайна следа в съзнанието, е много сложно“, каза Ангелов.

„Мале, моето момче, тебе какво те чака. Ти ще играеш само любов“ –

казал му още в първи курс Стефан Данаилов, което днес Дарин разказва като орисия.

„Огромна част от ролите, които съм правил, има любов – щастлива, нещастна, смъртоносна… Любовта има толкова различни лица – толкова шантави, красиви или изкривени“, добави актьорът, изиграл всякакви любови – от „Порталът“ на Илиян Джевелеков, където прилага насилие или влюбен в друг мъж в „Емигранти“ на Ивайло Христов.

Ако искате да разберете как се свалят 8 килограма за роля и има ли правилна формула за планиране на времето според Дарин Ангелов, гледайте във видеото:

Актуално

Избрано за вас