Галин Стоев поставя пиесата „Хага“ в Народния театър

Галин Стоев поставя пиесата „Хага“ в Народния театър

Сподели

Началото на новия театрален сезон в Народния театър ще бъде поставено от режисьора Галин Стоев. Той ще представи пиесата „Хага“ на украинската авторка Саша Денисов. Официалната премиера ще бъде на 19-и септември 2023 г, съобщават от трупата.

„Хага“ е първият спектакъл в програмата на Народния театър

По думите им „Хага“ е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената Хагски трибунал срещу военните престъпления, в който банално-митични персонажи очакват своя процес.

Пиесата е на украинската авторка Саша Денисова. Тя е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност. Също така има и фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии. През този своеобразен лабиринт режисьорът Галин Стоев превежда зрителите, за да им даде възможността да изследват границите на собственото си разбиране за добро и зло.

Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен, разказват от Народния театър.

В спектакъла участват актьорите: Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Деян Донков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев и Пламен Димов.

Фото кредит на откриващата снимка: Мари Либиг

Актуално

Избрано за вас