Чаплин към Джералдин: На сцената трябва да вярваш, че си вълшебна

Джералдин Чаплин в кино "Люмиер". Фотокредит: авторът.

Чаплин към Джералдин: На сцената трябва да вярваш, че си вълшебна

Джералдин Чаплин в кино "Люмиер". Фотокредит: авторът.
Сподели

„Моят баща Чарли Чаплин беше много викториански баща. Беше много стриктен, но никога не ми е давал наставления. Даваше примери със своето собствено поведение“, заяви актрисата Джералдин Чаплин, която е от няколко дни в София.

С едно изключение, продължи тя:

„Качиш ли се на сцената – казваше той – трябва да вярваш, че си най-добрата. Ако ти не вярваш, че си Марго Фонтейн (една от най-великите класически балерини на всички времена – бел. ред.), няма как да убедиш когото и да било.

Когато излезеш на сцената трябва да вярваш, че си най-великата, че си абсолютно вълшебна и тогава може и някой друг да ти повярва.

Иначе няма как да стане“, били думите на Чаплин към дъщеря си Джералдин, когато един ден му се оплакала, че нещата с балета не ѝ се получават.

В неделния ден първородната дъщеря на великия Чарли Чаплин и Уна О’Нийл, и внучка на нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл, разговаря с почитатели и медии на среща с автограф.

Джералдин Чаплин в кино „Люмиер“. Фотокредит: авторът.

У нас актрисата представи лично филма „Лука“, част от 27-я София филм фестивал и получи „Наградата на София“ на Столичната община за цялостен принос в световното киноизкуство.

Още в началото на срещата с автограф актрисата, която за пръв път е в София след няколко пропаднали визити в годините, заяви, че се чувства „дяволски добре“ в България.

Започнала кариерата си като балерина, тя е родена актриса. При почти всяка нейна публична изява чува въпроса – името Чаплин повече помогна ли или повече навреди?

Винаги ми е помагало да бъда дъщерята на Чарли Чаплин. Много е хубаво. Представете си, можеше да съм дъщеря на Хитлер или Джордж Буш, например“,

каза актрисата.

Тя разказа за своя баща и сподели някои лични спомени. В ежедневието Чарли Чапли бил типичен викторианец, бил много стриктен.

„Умееше да бъде забавен, особено, когато имаше публика. Може би и затова си беше направил толкова много деца, за да има публика. Както вече казах той не беше някой, който наставляваше, просто даваше пример.

Учех се от него, гледайки го“,

сподели Джералдин Чаплин.

Музиката заема голямо място в нейния живот и в този на баща ѝ, когото познаваме и като композитор.

„Той композираше музиката във всичките си филми. В края на своя живот реши да напише музика за немите си филми и написа прекрасна музика“, сподели още Джералдин, в чийто дом някога е имало орган.

78-годишната актриса е работила с някои от най-добрите европейски и американски режисьори, и си партнира със знаменити актьори.

Работи заедно с Луи дьо Фюнес в „Кацнал на едно дърво“ (1971 г.) и казва, че го обожавала.

„Той беше великолепен. По онова време той не беше добре приет във Франция. Казваха ми „щом работиш с него, значи си се продала“. Аз не мислех така. На кастинга ми каза само „усмихни се“, аз си показах зъбите и той ме взе“, разказа с широка усмивка актрисата.

Джералдин винаги чете сценариите и се опитва да вникне в ролята. Казва, че за нея има някаква необикновена магия в това да можеш да „влезеш в обувките“ на друг човек.

„Работата с режисьора е малко като в любовта. Или се влюбваш, или не. Ако се влюбиш, се подчиняваш“.

Режисьорът Дейвид Лийн я открива в Париж, където тя е танцьорка и я кани да участва във филма му „Доктор Живаго“ през 1965 г.

„Дейвид Лийн спазваше дистанция с актьорите. Той винаги отсядаше в различен хотел. Веднъж го попитах защо е така дистанциран, а той отговори: Защото актьорите имате много силни личности и аз се опасявам, че по някакъв начин ще се намесят в моя замисъл за филма“.

С Робърт Олтмън, който описва като „коренно различен“, тя работи по филмите „Нашвил“ и „Бъфало Бил и индианците“ в две последователни години – през 1975 и 76-та.

„Той беше чудесна публика. Обичаше актьорите, обожаваше да ги гледа как играят и никога не казваше „стоп““, сподели Джералдин Чаплин.

Според актрисата на Джесика Удуърт ѝ било писано да направи „Лука“.

„Босият император“ е първият филм, в който Джералдин Чаплин и режисьорът Джесика Удуърт работят заедно. В него Чаплин играе две роли – на сестри близначки – едната добра, другата лоша.

„Когато ми изпрати сценария за „Босият император“, аз се смях с глас. И си казах, че непременно трябва да работя с тази жена. Тя има силен интерес към диктаторите и още от „Босият император“ ѝ беше ясно, че ще направи филм като „Лука““, каза Чаплин, докато от първия ред в залата я аплодира режисьорката на лентата.

„За „Лука“ имахме изключително силни локации, на които да снимаме в Сицилия. Места, които представляваха огромни инфраструктурни проекти, но в същото време напълно излишни. Места, които показват и описват мафията. Например, огромен язовир на сред нищото, където очевидно никога не е имало вода или построени наполовина мостове. Тези локации бяха страхотни за снимки, Джесика обаче избра крупни планове на актьорите, за да покаже емоцията“, разказа актрисата.

Добрият персонаж или злодеят.

„И аз като повечето актьори предпочитам да играят злодеят пред добряка. Те са по-интересни. Интересно е да опиташ да разбереш какво движи злите хора. Защото не е просто злото, има нещо друго“, сподели Чаплин, която играе ролята на Генерала в „Лука, вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати.

„Лука“ е изпълнен със зли персонажи и прелестно красиви мъже

„Влюбена съм в Джесика Удуърт и в нейната работа. Чувствам се много комфортно с нея. От една страна тя приема предложения, от друга – прави каквото си е наумила. И не спира докато не получи това, което иска. Когато ми предложи ролята на Генерала в „Лука“, тя ме попита: Нали знаеш, че ролята е за мъж. Е, аз не бях мъж, по-скоро рептил“, смее се Чаплин.

С кратко и категорично „да“ на български език,

тя се съгласи, че покорството, саможертвата и издръжливостта са трите най-важни качества не само за Генерала от „Лука“, но и за актрисата Джералдин Чаплин.

„Филмът е много странен и великолепен. Гледайте го!“, призова дъщерята на един от най-великите актьори на всички времена.

Джералдин Чаплин в кино „Люмиер“. Фотокредит: авторът.

Чаплин не се притеснява да говори за смъртта, още повече че темата винаги е била привлекателна за киното. Във връзка с това, че получи Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство, Джералдин изрази радостта си и призна:

„Щастлива съм за наградите и мразя времето, което минава, защото ме доближава до смъртта. Напоследък я виждам зад всеки ъгъл, как ме поглежда и казва „хм, интересно“. Бих казала, че проявява интерес към мен“, каза актрисата.

Връщайки я към миналото и спомените, въпрос от публиката я накара да сподели и мнението си за събитията, които разтрисат Стария континент и света. Голяма част от детството си Джералдин прекарва в Швейцария. Баща ѝ е прокуден от Америка, а на въпроса какво мисли за тази страна, тя е кратка: „Мразя Америка“.

Запитана какво е отношението ѝ към Русия, войната в Украйна и случващото се в Европа, Чаплин каза:

„Не знам кой е по-добър или по-лош от Путин или Зеленски. Със сигурност Зеленски е много по-добър танцьор. За войната какво да кажа – бъркотия.

Мисля, че би трябвало да се обичаме или може би да се мразим, но със сигурност не да се убиваме“.

Скоро филмът „Лука“ ще тръгне по кината в България.


„Лука“ е филм за жертвоприношението и рухването на илюзията за величие. Лентата разказва историята на младия войник Лука (в ролята – Йонас Смълдърс), който, копнеещ да влезе в битка, се отправя на север към легендарната крепост Кайрос, където според слуховете негови събратя защитават героично последните остатъци от цивилизацията. Ключова роля в него е поверена на българския актьор Валентин Ганев.

Актуално

Избрано за вас