Google цака Microsoft с умен бот

Google цака Microsoft с умен бот

Сподели
Състезанието им по изкуствен интелект ще промени търсенето в интернет завинаги

Конкуренцията между Google и Microsoft на фронта на изкуствения интелект зад чатбот става все по-любопитна. За да се справи с ескалиращата популярност на ChatGPT, с чиято помощ в последните месеци се създават от поезия, през рецензии до вицове, а също и с

договора между създателя му OpenAI и Microsoft,

Google анонсира разширяването на търсачката си с Bard, предава Reuters.

Как работят умните ботове?

И в двата случая потребителя задава въпрос, за да получи отговор. В стремежа си да бетонират лидерските позиции на Google Search и Bing, компаниите ще променят търсенето в интернет завинаги. Вместо фрагментирани резултати, хората ще получават полезни отговори в текстова и завършена смислово форма.

Открий разликите

Отрочето на Google – Bard, ще има известно предимство пред технологичния си събрат от конкурентния лагер ChatGPT. Софтуерни спецове оценяват способността на Bard да селектира максимално актуални събития и новини. За разлика от ChatGPT, който ползва данни до 2021, Bard черпи информация от цялата глобална мрежа. Двете услуги са базирани на различен тип изкуствен интелект. Bard ще говори на света с езиковия модел Lamda (Language Model for Dialogue Applications), който на този етап с есмята за „по-разумен“ от GPT 3.5, „даващ праводподобно звучащи, но неправилни или безмислени отговори“.

Готови за старт

Партньорската компания на Microsoft OpenAI култивира интереса на обществеността с безплатна предварителна версия на ChatGPT, достъпна от края на миналия ноември (вижте повече тук). На този етап Bard все още „расте“, тествайки се от ограничен брой. Очаква се чатботът да бъде интегриран в Google Search в близките няколко седмици.

Предизвикателствата пред ChatGPT

Бумът на ChatGPT идва с широк спектър противоречия, в двата края на които стои пробив в системата на сигурността и частичен бойкот на американски училища. В Ню Йорк ползването на чатботът, например, вече е забранено в опит да се предотврати лавина от домашни, написани с него.  ChatGPT се оказва бездънна финансова яма. Тъй като е безплатен за ползване, а в същото време поддръжката му струва на компанията милиони долари на седмица. За да покрият тези разходи, от OpenAI вече обявиха, че ще започнат да продават абонаменти по 20 долара на месец, даващи допълнителни екстри.

Поезия от чатбот? Добре дошли в ерата на AI

Актуално