Българско издание отличено с гастрономически „Оскар“

Българско издание отличено с гастрономически „Оскар“

Сподели

Българско издание бе отличено с една от най-престижните награди в гастрономическия свят.  Food Symposium връчи международния приз Gourmand World Cookbook Awards за 2023 г. в категорията винен гайд на „КА&ТА българското вино“ 2022.

Отличията се връчват в няколко раздела, като освен вино и винен туризъм, в категориите присъстват

книги, телевизионни предавания и сайтове в областта на културата на хранене.

Краят на месец май беше знаметит за всички почитатели на храната. Шведският град Умеа подслони над 400 участници във Food Symposium  от над 70 страни. Наградите са основани през 1995 г. от Едуард Коантро. Ежегодната церемония по връчванията им са именно на подобни мероприятия, които са повод за среща между кулинари и почитатели на гастрономията от цял свят. 

Изданието, което е отличено с „Оскар“-а на гастрономическия свят, излиза ежегодно вече десет години. Самият каталог включва в себе си почти всички български вина, които можем да открием на пазара. Бакхус образците са прилежно подредени,  дегустирани и старателно описани. В допълнение може да се намери информация за избите и възможния винен туризъм в България.

Фотокредит: WineTours
Над 100 000 печатни и дигитални публикации от 230 страни

са се състезавали в различните категории, споделя за БТА Катя Йончева, един от авторите на каталога. Най-важният критерий, разбира се, е значението на публикациите от международна гледна точка.

„През последните 10 години съм опитвал и оценявал българско вино за Wine Enthusiast и съм пътувал до България много пъти, за да посетя изби и да се срещна с хората, които правят вино. След като взех проби от всяко вино, включено в каталога, на сляпа дегустация и дадох точки по 100 точковата скала, използвах книгата на Катя и Цвета, за да науча повече за виното в моята чаша.

Като използвам ръководството им като ориентир, чувствам, че  опознавам малко по – добре винопроизводителя и стила му.“,

казва Джеф Йенсен, винен колумнист за Wine Enthusiast, Forbеs  и международен винен съдия за Concours Mondial du Bruxelles от години, писател.

 

Актуално

Избрано за вас