Да пропуснете миенето на зъбите или използването на конец?

Снимка: Stocksy

Да пропуснете миенето на зъбите или използването на конец?

Снимка: Stocksy
Сподели

Здравето на устната кухина е важно за общото ви здраве и благоразположение. Американската стоматологична асоциация (ADA) съветва да миете зъбите си два пъти дневно в продължение на две минути с четка с мек косъм. Асоциацията препоръчва също така да използвате конец за зъби поне веднъж дневно. Но дали миенето на зъбите или използването на конец за зъби е по-важно?

Миене на зъбите vs. използване на конец

Миенето на зъбите и използването на конец за зъби са важни за здравето на устната кухина.

И двете трябва да се правят заедно.

„Почистването с конец и с четка всъщност не е уравнението „или/или“ за оптимално здраве“, обяснява д-р Ан Лоран, стоматолог от Dental Artistry в Луизиана, САЩ.

„Въпреки това, ако трябва да изберете едно, използването на конец за зъби е по-важно, ако се прави правилно“, казва тя.

Целта на почистването на зъбите с конец и четка е

да се премахне натрупаната плака.

Плаката се състои от активни колонии от разрушителни бактерии, които основно се хранят и след това отделят по зъбите ни. С четката за зъби се отстранява плаката само от предната и задната повърхност на зъбите.

От друга страна, с помощта на конец за зъби премахвате плаката между зъбите и под венците. Тези труднодостъпни места са мястото, където живеят най-разрушителните микроби. Неуспешното отстраняване на плаката от тези места може да доведе до заболявания на венците, като гингивит или пародонтит.

Използване на конец за зъби
Снимка: Advanced Family Dentistry

За да се възползвате напълно от предимствата на използването на конец за зъби, първо трябва да научите правилния начин за използване на конец за зъби.

„Правилното използване на конец за зъби включва увиване на конеца във формата на буквата „С“ и покриване на възможно най-голяма площ от повърхността на зъба. Трябва да покривате около половината от диаметъра на зъба от всеки ъгъл. Уверете се, че движите конците нагоре и надолу по външната повърхност и под тъканта на венците“, казва д-р Лоран. „По този начин конецът за зъби ще почисти плаката както от външната и вътрешната повърхност на зъбите, така и под тъканта на венците“.

Макар че миенето на зъбите с четка и конец за зъби може да звучи просто, проучване от 2015 г. показва, че

повечето хора значително пренебрегват миенето на устната кухина

и недостатъчно използват конец за зъби.

Редовното използване на конец за зъби също може да помогне за ограничаване на развитието на кариеси, но трябва да го превърнете в навик.

Използването на конец за зъби и вашето здраве

Правилната орална хигиена не само помага за поддържане на свеж дъх и здрави зъби и венци, но и за предотвратяване на пародонтоза. Пародонталните заболявания от своя страна са рисков фактор за сърдечносъдови заболявания и диабет. Поради това добрата устна хигиена може да ви помогне да запазите не само устата си здрава.

Следващият път, когато посегнете към четката за зъби, не забравяйте да посегнете и към конеца за зъби. Простият навик да използвате конец за зъби поне веднъж дневно може да подобри не само усмивката ви, но и цялостното ви здраве.

Актуално

Избрано за вас