Хранителните добавки за бременни – ключ към детското затлъстяване

Снимка: Pixabay

Хранителните добавки за бременни – ключ към детското затлъстяване

Снимка: Pixabay
Сподели

Хранителните вещества, които майките получават преди и по време на бременност, имат реално значение за теглото на децата им през първите години от живота. Това установи проучване за причините и начините за предотвратяването на затлъстяване в детска възраст,  цитирано от Синхуа. В международното изследване са участвали около 500 майки и техните деца в Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания.

Половината от майките в проучването са получавали обогатена добавка, включваща

витамини В2, В6, В12, D, пробиотици и мио-инозитол

(вид карбоциклична захар), заедно със стандартните добавки за бременни.

Другата половина са били в контролна група и са получавали само стандартни добавки за бременни. Нито майките, нито техните медицински екипи са знаели в коя група са попаднали. Когато изследователите проверили децата на двегодишна възраст, те открили

два пъти по-малко със затлъстяване

сред тези, чиито майки били в групата с обогатени добавки.

Освен това – вероятността децата на майките от групата с обогатени добавки да са имали „бързо наддаване на тегло“ – състояние, което често води до затлъстяване – е с почти 25 % по-малка. Данните сочат, че добавките за майки преди и по време на бременност имат ползи далеч отвъд бременността.

„Това може да се отрази на бебето им в детството и евентуално след това“, каза проф. Уейн Кътфийлд от педиатричната ендокринология в Института „Лигинс“ към Университета в Окланд. Той добави, че следващият етап от изследването ще се опита да установи

кои хранителни вещества в добавката оказват благоприятно въздействие

по отношение на намаляването или предотвратяването на нездравословното наддаване на тегло.

„Все още не знаем точния механизъм, но има доказателства, че някои от микроелементите са свързани с метаболизма на тялото по време на бременността“, каза той, като добави, че изследователският екип продължава да проучва въздействието върху децата, когато те са на възраст между 6 и 8 години.

Професор Кийт Годфри от Университета в Саутхемптън уточни, че

процентът на детското затлъстяване продължава да се увеличава

в много страни, особено в групите с по-бедни родители, пише БТА.

Периодът преди и по време на бременността предоставя възможност за поддържане на по-добър хранителен статус на майката, тъй като това може да има трайни ползи за детето, смята Годфри.

Актуално

Избрано за вас