Крият ли татуировките рискове за здравето?

Снимка: iStock

Крият ли татуировките рискове за здравето?

Снимка: iStock
Сподели

Татуировките се появяват в средата на XIX век. Първоначално са били използвани за лечебни, религиозни и културни цели. След 170 години татуировките са по-разпространени от всякога. Хора от цял свят избират да покрият телата си с мастило като начин да изразят себе си по уникален творчески начин. Въпреки това, тъй като все повече и повече хора избират да украсят тялото си с мастило, не можем да не се запитаме: безопасно ли е това?

Снимка: Alamy
Рискове за здравето от татуировките
Рак

Причиняват ли татуировките рак на кожата? Това е въпрос, който изследователите проучват от години. Въпреки че няма пряка връзка между татуировките и рака на кожата, в мастилото за татуировки има някои съставки, които могат да бъдат свързани с рака.

Когато става въпрос за рак,

черното мастило може да бъде особено опасно,

тъй като съдържа много високо ниво на бензо(а)пирен. Понастоящем бензо(а)пиренът е включен в списъка на канцерогените на Международната агенция за изследване на рака (IARC). Здравните служители и изследователите са особено загрижени за въздействието на черното мастило за татуировки, тъй като то е най-често използваният цвят за татуиране.

Татуировките „Blackout“ също предизвикват сериозна загриженост сред здравните служители и изследователите. Тази гореща нова тенденция може да бъде особено опасна, тъй като изисква от хората да покрият големи части от тялото си с дебело, тежко и плътно черно мастило. Освен опасенията от канцерогени, съдържащи се в мастилото, хората са загрижени и за начина, по който тези татуировки покриват тялото.

Промяната в пигментацията на кожата е един от най-ранните признаци на рак на кожата,

особено на меланом. Когато тялото е „затъмнено“ с мастило за татуировки, хората може да не успеят да забележат тези промени веднага. Поради тази причина татуировките никога не трябва да се поставят върху вече съществуващи бенки, родилни петна или други оцветявания или аномалии на кожата.

Друга причина за безпокойство е какво се случва с татуировката, след като сте я имали известно време. С течение на времето татуировките са склонни да избледняват и да губят пигментацията си. Това е особено вярно за black out татуировките, които са склонни да се изхабяват много по-бързо. Когато татуировката започне да избледнява и да губи пигмента си, тя може да създаде много канцерогенни съединения.

Снимка: iStock
Алергични реакции

Ако кожата ви е чувствителна към някои парфюми, продукти за грим или лосиони, може би ще искате да помислите два пъти, преди да си направите татуировка.

Доста често се случва хората да имат алергична реакция към боите, използвани в татуировките.

Понякога хората погрешно предполагат, че татуировките съдържат безвредна боя или мастило. В действителност обаче това мастило е пълно с много химикали и неестествени съставки, които могат да раздразнят кожата на човека. Ако знаете, че имате чувствителна кожа или чести алергични реакции, може би е най-добре да се консултирате с алерголог, преди да си направите татуировка.

Хепатит

Хепатитът е основна причина за безпокойство, когато става въпрос за татуировка. Хепатитът се предава почти изключително от лица, които споделят игли помежду си. Ето защо е абсолютно необходимо да проучите салона за татуировки, преди да му позволите да ви направи татуировка. Посетете многократно ателието им и се уверете, че всички служители носят ръкавици и използват нови, чисти игли, преди да татуират всеки клиент. Ако забележите, че някой използва една и съща игла за няколко татуировки или лица, бягайте далеч!

Усложнения при ядрено-магнитен резонанс

Ако имате заболяване, което изисква редовен ядрено-магнитен резонанс, може би трябва да се въздържате от татуиране. Макар и рядко, има случаи, в които татуирани лица са имали усложнения от процедурата на ЯМР.

Понякога магнитите могат да предизвикат реакции около татуираната област,

включително зачервяване, подуване, а в някои случаи дори изгаряния от първа или втора степен.

Друга причина за безпокойство е точността на резултатите от ЯМР при татуирани лица. Тъй като магнитно-резонансните томографи създават сиви изображения на органите и структурите на тялото, тези резултати могат да се изкривят или да се разчетат трудно, когато в изображението се смеси мастило за татуировки. Особено известно е, че червеното мастило създава проблеми с МРТ, тъй като съдържа желязо, което е силно магнитно. Дали една татуировка ще попречи на сканирането с ЯМР, зависи до голяма степен от размера на татуировката и от съставките, използвани в мастилото.

Ако имате татуировки и се нуждаете от ядрено-магнитен резонанс, първо се консултирайте с лекаря си и обсъдете опасенията си. Лекарят трябва да е в състояние да ви информира за рисковете и алтернативите за изследване, ако има такива.

Макар че татуировките могат да бъдат чудесна форма на лично изразяване, важно е да вземете предвид всички тези рискове за здравето, преди да минете под иглата. Консултирайте се с вашия лекар и направете проучване, преди да решите да си направите татуировка. Не забравяйте, че татуировките са нещо повече от мода; те са трайна промяна на тялото ви, която носи възможни опасения за здравето.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас