Лазерна епилация – какво да знаем преди първата си процедура?

Снимка: medicalnewstoday.com

Лазерна епилация – какво да знаем преди първата си процедура?

Снимка: medicalnewstoday.com
Сподели

Ако обмисляте да се подложите на лазерна епилация, сте попаднали на правилното място. Cosmopolitan разсейва митовете за депилирането и съветва дамите как да направят кожата си мека и гладка.

Търпението се отплаща

Необходими са две или три седмици след първото третиране с лазер, за да се види разликата. Около 8-12 третирания са достатъчни, за да се постигне пълен резултат. Освен това, трябва да сте много редовни в посещенията си, тъй като космените фоликули са на различни етапи от растежа си. В случай че спрете да посещавате процедурите, косъмчетата отново ще се появят.

Трябва да обръснете зоната, която ще бъде третирана, преди процедура

Лазерът може да влезе в реакция с наличните косми по повърхността на кожата. Това ще предизвика известно дразнене, а понякога и ужасната миризма на изгоряла коса. За да избегнете подобни ситуации, се обръснете преди посещението си в салона. Не забравяйте, че за оптимални резултати трябва да се уверите, че сте се подготвили добре:

  • Зоната трябва да е гладка обръсната в рамките на 24 часа преди процедурата. Електрическите самобръсначки не се препоръчват, тъй като косъмчетата обикновено остават твърде дълги.
  • Не епилирайте третираната зона между сеансите или преди тях.
  • Третираната зона трябва да бъде напълно чиста – без грим, лосион, дезодорант и слънцезащитен крем.
  • Зоната не може да бъде третирана, ако е била изложена на слънце в рамките на 4 седмици преди третирането.
  • Не може да се използват продукти за тен 3-4 седмици преди третирането. Зоната трябва да се ексфолира добре, за да се отстранят всички остатъци.
Не можете да ходите на фитнес след това

Важно е да запомните, че топлината от лазера остава в кожата ви в продължение на 24 часа. Това означава, че не трябва да посещавате фитнес зала, сауна или да вземате горещ душов. Ако го направите, рискувате да създадете среда за размножаване на бактерии, което ще доведе до появата на петна и раздразнения.

Помислете внимателно преди да се изложите на слънце

Вашият дерматолог ще ви посъветва какво е най-подходящо за вас, но може да се наложи да избягвате слънчевите бани, доколкото е възможно. Ако имате тен, ще трябва да изчакате той да избледнее преди да започнете процедурите.

Може да се наложи да промените козметиката, която използвате

Два дни преди и след лечението трябва да се избягват скрабове, кремове с гликолова киселина и ретинол. Препоръчително е за период от две седмици преди и след лазера да избягвате химически пилинги. Изчакайте и 1-2 седмици преди да използвате изкуствен тен. Кожата ви може да се нуждае от допълнителна хидратация.

Лазерната епилация е подходяща тонове на кожата

В случаите, в които пигментът на кожата е по-плитък, лазерът може да бъде привлечен към него, а не към косъмчетата. Това повишава риска от изгаряне при хората с по-тъмна кожа. Към днешна дата много салони за красота вече са оборудвани с нови специализирани лазери за епилация, които намаляват тези рискове.

Актуално

Избрано за вас