Екранното време пречи на децата да разгърнат пълния си потенциал

Снимка: Pixabay

Екранното време пречи на децата да разгърнат пълния си потенциал

Снимка: Pixabay
Сподели

Тежки физически и неврологични проблеми има при децата, които дълго стоят пред екраните – смартфони, таблети или телевизия. За това предупреди педиатърът д-р Таня Андреева от Алианса за ранно детско развитие.

„Темата е важна наистина и имам усещането, че не се говори сред обществото. Статистиката го показва. Педиатричните среди са много категорични. Според американската –

до 2-годишна възраст децата не трябва да имат никакво екранно време.

Непрекъснато излагане на стимули при ранна възраст има своите последствия“, каза д-р Андреева.

И допълни, че това влияе „върху развитието на децата и концентрацията им, а трудностите са един малък аспект от цялостната картина“.

Проблемите тя разделя на две групи – физическо и психическо въздействие.

„Физическото влияние е по-видимо за родителите. Заради пандемията децата учиха онлайн и се обездвижиха, зрението се влоши. Малките от 0 до 2 години трябва да изградят своята фина и груба моторика. Няколко часа пред екран водят до нарушаване на връзките в мозъка и пречат да се разгъне целият потенциал. Пред екран научават как да мърдат пръстчетата, но се оказва, че

трудно държат лъжица, писалка

и после имат затруднения с изписването на думата. Отделно, пред екраните не могат да играят, да развиват мускулатура , координация и равновесие“, обясни педиатърът, цитирана от БНР.

Сред психическите аспекти има и тежки неврологични, които водят до по-трудно проговаряне и социално общуване помежду им.

„Пред екрана картинките мигат 24 кадъра, светът около нас не се движи с тази скорост. Тази стимулация е прекомерна за тях и в реалния живот те

не задържат вниманието си достатъчно дълго,

за да учат, да играят с други деца и да проявяват търпение“, предупреди д-р Андреева. Тя препоръча да се премахнат телевизионните монитори от детските ясли.

За тежките последици от екраните говори и доц. Стоян Везенков. Според него между 30 – 40% от децата имат сериозни увреждания.

Актуално

Избрано за вас