Mорковите – суперхрана с мощна антиоксидантна защита

Снимка: Pixabay

Mорковите – суперхрана с мощна антиоксидантна защита

Снимка: Pixabay
Сподели

Имате желание да похапвате моркови няколко пъти седмично? Това може да бъде умен ход за вашето здраве, според ново проучване.

Резултатите показват, че консумацията на бейби моркови само три пъти седмично значително повишава нивата на кожните каротеноиди. Това съобщи Fox News.

Изследователите също така казват, че пиенето на сок от моркови може да засили имунната система. Също така и да намали възпалителния процес при настинка.

Снимка:Pixabay

Проучването установи, че когато тази здравословна закуска е комбинирана с мултивитамини, нивата на тези фитонутриенти се повишават още повече.

„Според предишни анализи, нивата на каротеноиди в кожата могат да се повишат чрез консумация на три пъти повече от препоръчителната порция плодове и зеленчуци всеки ден в продължение на три седмици“, обясни Мери Харпър Симънс. Тя е магистър по наука за храненето в университета Самфорд в Алабама.

„Нашите открития предполагат, че една малка, проста диетична модификация – включването на бебешки моркови или просто нормални моркови като лека закуска, може значително да увеличи натрупването на каротеноиди в кожата“, допълни тя.

Диетологът Илана Мулщайн, разказа по-рано пред Fox News Digital: „Морковите са хранителен източник номер 1 на бета-каротин. Той е жизненоважен за нашата имунна система“.

Мюлщайн допълни, че фибрите в морковите могат да функционират като пребиотик, което

може да подпомогне здравето на червата и цялостния имунитет.

,,Вашето тяло превръща бета-каротина във витамин А, който е известен с това, че подпомага имунната функция и здравето на очите“, заключи тя.

 Ексеримент в оранжево 

Каротеноидите са органични пигменти, които осигуряват ярките червени, оранжеви и жълти цветове на много плодове и зеленчуци. Те могат да бъдат измерени в кожата, за да се прецени консумацията на плодове и зеленчуци, тъй като храната е единственият източник на тези пигменти. Това отбелязват в проучването.

По-високите нива на каротеноиди в кожата се свързват с повишена антиоксидантна защита и по-нисък риск от хронични заболявания като сърдечни болести и някои видове рак. Този маркер отразява и подобреното здраве на кожата и имунната функция.

Предвижда се резултатите от новото проучване да бъдат представени на Nutrition 2024, годишната среща на Американското дружество по хранене (ASN), която тази година се провежда от 29 юни до 2 юли в Чикаго.

Тридневното събитие предлага научни презентации, професионално развитие, възможности за работа в мрежа и други. За целите на новото проучване изследователите разпределят обикновено на случаен принцип 60 млади хора в групи.

Преди и след опита, изследователите използват неинвазивен спектроскопски уред, за да определят количествено каротеноидите в кожата на участниците в проучването.

Снимка: Pixabay

Изследователите установяват, че в сравнение с нивата преди интервенцията, показателите на каротеноидите в кожата са се увеличили значително с 10,8 % в групата, получавала бейби моркови. Тези, които са консумирали моркови и добавка – с 21,6 % в групата, се отбелязва в съобщението за медиите.

Нивата на каротеноидите в кожата не са променени в контролната група или при тези, които са получавали само добавката.

В съобщението също така се отбелязва, че ,,тъй като натрупването на каротеноиди не се е увеличило само от приема на мултивитаминни добавки, може да има разлики в начина на усвояване на каротеноидите в зависимост от това дали те са от храна или от добавки“.

Снимка: Pixabay

Учените твърдят, че биха искали да научат повече за механизма на тези открития. Те си поставят за цел занапред да проучат какво въздействието на други богати на каротеноиди храни. Като например сладки картофи или зелени листни зеленчуци.

Актуално

Избрано за вас