Здравината на костите се определя в детството, посещавайте паркове

Снимка: Pixabay

Здравината на костите се определя в детството, посещавайте паркове

Снимка: Pixabay
Сподели

Нова проучване гласи, че плътността и здравината на костите се определя в детството, така че по-лесният достъп до паркове би могъл да предотврати фрактури при по-възрастните хора, цитирано от „Гардиън“.

Учените са установили, че при децата, живеещи в населени места с 20-25% повече паркове,

костната здравина се е увеличила,

което се равнява на половин година естествен растеж.

Първото по рода си проучване установява също, че рискът от много ниска костна плътност при тези деца е с около 65 % по-малък. Силата на костите нараства в детството и юношеството, след което се увеличава до около 50-годишна възраст и след това започва намалява. Следователно увеличаването на размера и достъпността на зелените площи за децата може да предотврати фрактури и остеопороза при по-възрастните хора, твърдят изследователите.

Връзката между зелените площи и по-здравите кости вероятно се дължи на

по-високото ниво на физическа активност при децата,

които живеят в близост до паркове, тъй като това стимулира растежа на костите. Връзката е най-силна при зелените площи с дървета, което според учените може да се дължи на факта, че те са по-привлекателни за посещение, пише БГНЕС.

„Колкото по-силна е костната маса в детството, толкова по-голям е капацитетът ѝ в по-късен етап от живота“, казва проф. Тим Наурот от университета в Хаселт, Белгия.

Предишни изследвания са установили, че по-лесният достъп до паркове води и до други ползи за развитието на децата, включително по-нисък риск от наднормено тегло, по-ниско кръвно налягане, по-висок коефициент на интелигентност и по-добро психическо и емоционално здраве.

В проучването, публикувано в списание JAMA Network Open, са наблюдавани повече от 300 деца в региона на Фландрия, Белгия, живеещи в градски, крайградски и селски райони.

Актуално

Избрано за вас