Ники Станоев – актьорът като универсален боец

Ники Станоев – актьорът като универсален боец

Сподели

Ники Станоев сякаш е орисан свише да бъде актьор. Толкова характер, толкова необичайно присъствие, лице, което помниш и разпознаваш сред останалите, изляти като по калъп негови колеги. Поради това, а и поради мащаба на таланта му, той е добре познат, както на театралната, така и на телевизионната и кино публика с изяви, които определено оставят траен отпечатък.

И във всички тях е оттенъкът на хумора, на намигването.

А при Ники и намигването не може да мине случайно – очите му са с различни цветове и сякаш, докато си говорите, жонглира или те сканира с поглед.

Последното голямо признание за таланта му дойде от впечатляващата му, макар и епизодична поява в пълнометражния дебют на Теодор Ушев “Ф1.618”. Както Art Portal News вече писа, журито на филмовия фестивал “Дистопия” в Истанбул му присъди статуетка за най-добър актьор, очаровано от яркото присъствие на Ники, който в този филм се разполага като в ръкавица.

Ушев е направил безпогрешен кастинг

и ако до този момент по някаква случайност сте пропуснали да гледате тази антиутопична кино история, в която Деян Донков и Мартина Апостолова (интервюто ни с нея вижте тук) се движат на ръба на апокалипсиса и остатъците от някогашния свят – направете го. Едно от големите достойнства на филма е подборът на епизодичните персонажи – Иво Димчев, Герасим Георгиев – Геро, Ники Станоев, които стоят толкова добре на фона на разпадащия се живот – като че ли са нарисувани от въображението на Тео Ушев митични същества.

Ники Станоев е широкоспектърен актьор без съмнение – ако не сте сред почитателите на арт филмовите провокации, то без съмнение сте го забелязали в телевизионните му превъплъщения.

Сериалът “Домашен арест” се превърна в любим на мнозина.

Ники като Райчо подари още нюанси на абсурда в отношенията на екранното семейство Мая Бежанска и Филип Аврамов. Преди това пътя му пред телевизионната камера минава през школата “Полет над нощта”, за кратко води рубрика в “Нешоуто на Нед”, както и в “Нашенци” по TV7. Но сякаш големият трамплин е в “Шоуто на Слави”, където печели формата “Народен артист”.

И ако днес голяма част от подрастващите са пристрастени към влогърите,

харесват си успешен комедиен персонаж от там и решават, че могат да се развиват с изкуство, то Ники е дете от аналогово поколение.

„Зарибих се занаята от „Ку-ку“ и от „Каналето“. Това беше Фейсбука, Инстаграма, това ми бяха инфлуенсърите. В телевизора. И в последствие като попаднах в техния екип, това беше от онези мечти, които знаеш, че няма как да ти се случат.“, споделя в подкаста „Откликни на изкуството“ на 7arts Станоев.

По пътя на актьорството той тръгва от гледане на телевизия и…лека форма на вандализъм. Във Видин, където завършва средното си образование, с шайка приятели започват да къртят емблемите на коли.

Като във всеки малък град и там действа принципа „Внимавай к‘во правиш, щото може да го правиш на брат‘чеда си“.

Хващат ги и попадат в детска педагогическа стая. „Почувствах се като петно, срещу което всеки препрарат е безсилен. Не беше много фън шуй цялата случка. За да се справят с нас психолозите създадоха актьорска школа. Цялата тая енергия искаха да я канализират в изкуство. Да се правим на отворковци на сцената, не по улиците. И от там дойде крастата.“, разказва Ники.

Родителите му не са очаровани. С майка медицинска сестра и баща фелдшер Станоев е планиран или за юрист, или за лекар.

„Къде артист, там юрист. Трябва да завръшиш нещо нормално.“, повтаряла майка му,

а бащата се молел сина да захване „истинско медицинско образование“. Парите за частни уроци по  български, история, биология и химия Ники инвестира тайно в подготовка за актьорско майсторство. Във Видин, както вече стана ясно, тайните са лукс. Семейството на Ники се примирява с избора му. И понеже не са от породата „с връзки“ за НАТФИЗ, вече чертаят бъдещето му на скараджия. Или в най-добрия случай  – на трудовак в казармата.

Клапата на съдбата щраква, Ники попада в Югозападния университет „Неофит Рилски“. И излиза от него с ценз за актьор. Прескачаме изкачването му по хранителната верига на телевизията във вече описаните проекти, които го превръщат в универсален боец.

И отиваме директно в Холивуд. Станоев е сред най-сниманите лица в чужди продукции у нас.

Виждаме го като хакер в „Непобедимите 3“, където трябва да взриви сграда под зоркия поглед на Мел Гибсън, Силвестър Сталоун, Уесли Снайпс и Долф Лундгрен. Снимките на сцената са сутрешни и зациклят, Ники прескача два асистента и предлага на режисьора да се включи с още една реплика. Така героят на Гибсън се включва по-динамично. Сцената се получава от раз, а носителя на „Оскар“ казва на Ники с респект: „Ти знаеш как да крадеш реплики!“.

„Всеки ти вика „Бате, к‘во правиш там, все ще те гръмнат в първата секунда. Ако мигна, ще те пропусна.“ Ми да, ама това е безценен опит!“, казва Ники. Прав е – кога друг път ще попадне в сцена с Джейсън Момоа и

ще се ступат зрелищно, въпреки че българинът стига до лакътя на бъдещия „Аквамен“?

Филмът е „Конан Варварина“, а Ники играе шеф на затвор. Героят на Момоа откъсва главата му  с верига, която уж била пластмасова, но атлетът бая се раздавал на дублите със силата. Снимките се случват преди Момоа да попадне в „Игра на тронове“ и да стане световна звезда като хал Дрого в първи сезон.

Станоев говори изключително топло и за срещата си с Ед Харис,

с който снимат „Пътят обратно“ в студията на „Ню Бояна“. Харис се оказва болен фен на театъра  и по време на престоя си в София успява да гледа спектакли с участието на всеки от българския каст на филма.

Ники пък сигурно е оженил повечето смислени хора в родния шоубизнес. Ако не знаете, той е толкова свеж водещ на сватби, че може да ви изстуди шампанското от дистанция, докато влюбените си казват „Да!“. Интелигентните му, супер забавни импровизации, са желаната спойка между екип и мениджмънт в редица тимбилдинги. Станоев приема всичко това като „обучение, за което ми плащат“. Интеракцията с различни хора и способността да откликнеш на момента с точната смешка на техния вайб ще го превърне в бойна машина на стендъпа в близко бъдеще. Той и сега е, но гони ниво „Трансформърс“. Такова, което ще му позволи да бъде конвертируем и зад граница с шоуто си.

В студентските си години акьорът се е издържал като DJ.

От тогава има афинитет към еклектичните миксове, в които хитове на „Тату“ и The Prodigy влизат като у дома си в диско от 90-те, и се разбиват на дансинга в китка на Володя Стоянов…

Ако искате да чуете как „Ники говори за музика“, отбийте се бар Singles на 29 юни. Ники Станоев ще ви отведе в своята неповторима комедийна вселена, споделяйки култови лични истории, свързани с музиката от 80-те до днес. Защо металите носят тесни дънки, а рапърите широки? Кой е Кольо Кентъчдиса? Как му е помагала и пречела музиката да бъде вървежен сред мацките? Заедно с DJ Mati ще анализират, импровизират, и дори ще рапират. Накрая двамата ще се изправят в ожесточен музикален батъл. Оцелелите след смехотерапията могат да останат и за афтърпартито с DJ Mati. Билети за ивента тук.

 

Фотокредит: Личен архив

Актуално

Избрано за вас