Филип Буков: Духът на Стефан Данаилов остана младeжки до края

Фото кредит: Kiril Stanoev Photography

Филип Буков: Духът на Стефан Данаилов остана младeжки до края

Фото кредит: Kiril Stanoev Photography
Сподели
  • „Сървайвър“ промени приоритетите в живота ми
  • Литературата беше най-омразният ми предмет в училище
  • Със сигурност не бих участвал в „Ергенът“
  • Леонид Йовчев ме вдъхнови да започна да се занимавам с изкуство
Фото кредит: Kiril Stanoev Photography

Намираме се в офиса ни за така дългоочакваното интервю с Филип Буков. Въпреки дъждовното време навън и сутрешния час, той прекрачва прага на вратата с добре познатата широка усмивка, която наскоро спечели симпатиите на зрителите на телевизионното предаване „Сървайвър“. Докато чакаме операторът да преобрази терена за снимки, си говорим за страстта му към екстремните спортове, театъра и всичко онова, което прави Филип толкова цветна и непредвидима личност.

Фото кредит: Survivor / bTV

Макар и отпаднал от „Сървайвър“ твърде рано поради независещи от него здравословни причини, актьорът от сериала „Татковци“ споделя, че му е тъжно, но не съжалява и това е приключение, което идва веднъж в живота. Определя условията във формата като изключително сурови.

„Когато си там си даваш сметка колко по-ценни неща има от материалното. Няма значение кой, каква кола кара или колко скъпи обувки носи. Мислиш за повече прекарано време с близките ти хора. Красиво е в Доминикана, но ние не спирахме да мечтаем за България.“

Увлича се по театъра по неочакван за всички начин. Нежеланието му да чете задължителната литература в училище го отвежда право в театралния салон. Това се случва по препоръка на тогавашната директорка на Класическата гимназия. Получава двойка в първи срок, 12 клас и е заплашен от учителката, че няма да бъде допуснат до матурите, ако продължи да го кара така през просото.

„Никога не съм бил проблемен ученик, не съм бягал от часове, просто ме мързеше да уча“

Първите представления, които гледа са „Железният светилник“, „Хъшове“ и „Хамлет“. Остава без думи от актьорската игра на Леонид Йовчев, който се цамбурка в локвите на замъка „Елсинор“ чисто гол в „Хамлет“. Гледа представлението над 10 пъти и всеки път след края му възкликва: „ей, искам един ден и аз да играя гол в Народния театър“. Не след дълго това му се случва в постановката „Братя Карамазови“, където си партнира с Владо Пенев, Деян Донков и други.

Филип е влюбен в ролята на Леонид Йовчев като Хамлет и гледа постановката над 10 пъти

През смях се връща към запознанството си с Леонид Йовчев и споделя: „Един ден видях Хамлет на улицата“. Толкова бил развълнуван, че директно му се нахвърлил и започнал да му говори за блестящото му представяне в постановката.

„Казах му, че заради него ще стана актьор. Едва сега си давам сметка по какъв начин е повлиял на развитието ми не само като артист, но и като личност. Никога не съм му го споделял.“

Желанието му да се занимава с актьорско майсторство идва на доста по-късен етап. Завършва Класическата гимназия, започва да учи философия и паралелно с това продължава да ходи на театър. В подготовката му за НАТФИЗ, участие взимат много хора, сред които Лилия Маравиля и Малин Кръстев. Скъсан е два пъти, но на третия е приет първи по успех. Още по-голяма мотивация за това получава след като разбира, че Стефан Данилов е на път да вземе последния си клас.

Филип Буков завършва НАТФИЗ в последния клас на Стефан Данаилов / Фото кредит: Личен архив

Най-ценният урок, който получава от Мастъра е да не забравя, че е нормален човек като всички останали на улицата.

„Учеше ни, когато станем сутрин да заставаме пред огледалото и да си казваме, че сме обикновени хора по 10 пъти преди да излезем от вкъщи.“

Владо Пенев също изиграва много голяма роля в неговото професионално развитие. Изпраща него и част от останалите студенти на кастинг за сериала „Откраднат живот“. Половин година по-късно му се обаждат за ролята на арогантния и самоуверен уролог д-р Хаджихристев.

С Владо Пенев и Емил Марков в „Откраднат живот“ / Фото кредит: Личен архив

Малко по-късно го виждаме и в комедийния сериал „Татковци“, който днес има нов живот – на сцената под формата на шоу, наречено „Петък вечер“. В момента заедно с Павел Иванов, Стоян Дойчев и Христо Пъдев работят по продължение на забавната постановка.

Не крие, че му липсват по-честите изяви на театралната сцена, но споделя, че това, което гледа в театъра в момента не е със силната художествена стойност и възпитателен характер у младите, както е било в студентските му години.

Постановката „Петък вечер“ се радва на все по-голям интерес от страна на публиката / Фото кредит: Личен архив

Отскоро има и нова жена в живота му, която издава, че учи в Факултета по журналистика към Софийски университет.  „Имам приятелка, но ще видим докога, предвид всички мои занимания извън актьорството. Хората, които не ме познават казват, че изглеждам добре, млад съм, успешен съм и вероятно жените до мен не ме търпят, защото се закачам с други. А аз просто съм изцяло вглъбен в моите си неща“. Когато им остане свободно време обичат да си почиват с разходки в планината.

Какво още сподели Филип Буков в интервюто си за Art Portal, можете да разберете тук:

Актуално

Избрано за вас