Откраднати бижута за 113 млн. евро отново са в музея в Дрезден

Снимка: REUTERS

Откраднати бижута за 113 млн. евро отново са в музея в Дрезден

Снимка: REUTERS
Сподели

Близо пет години след като бижута на стойност милиони евро бяха откраднати при обир на музей в Източна Германия, посетителите отново могат да се възхищават лично на почти всички скъпоценни предмети. Това предаде Reuters.

През ноември 2019 г. крадци откраднаха експонати, които съдържаха

повече от 4300 диаманта с приблизителна стойност над 113 млн. евро,

от музея Gruenes Gewoelbe (Зеленият трезор) в Дрезден, в източната германска провинция Саксония.

Снимка: David Brandt

Полицията съобщи, че повечето от бижутата, откраднати от музея, в който се съхранява една от най-големите колекции от произведения на изкуството в Европа, са били възстановени. Сред липсващите експонати все още е папийонка, върху която е бил монтиран

скъпоценен камък, известен като Дрезденския бял диамант.

От тази седмица бижутата отново ще бъдат изложени на оригиналните си места – дори и в същото състояние, в което са били намерени през декември 2022 г., тъй като са част от текущо съдебно производство и все още се считат за собственост на съда.

Снимка: REUTERS

Има някои неща, които могат да се видят от абсолютни експерти, а ние с невъоръжено око едва виждаме щетите“, казва Марион Акерман, генерален директор на Държавните музеи в Дрезден. „И тези повреди се дължат главно на факта, че те са били изпочупени по време на престъплението… Или неправилно съхранени от извършителите след престъплението“, допълва Акерман.

Петима мъже, всички членове на едно и също семейство, са осъдени на няколко години зад решетките през май 2023 г. за участието си в престъплението.

Кражбата е горчив урок за сигурността на музея,

който преди е бил смятан за една от най-сигурните сгради в Европа, казва премиерът на Саксония Михаел Кречмер. „Бяхме шокирани, че това наистина е възможно, но си направихме необходимите изводи“, каза той във вторник.

Снимка: REUTERS
Откраднатата дрезденска колекция е събрана през XVIII в.

от Август Силния, курфюрст на Саксония, а по-късно крал на Полша, който поръчва все по-блестящи бижута в рамките на съперничеството си с френския крал Луи XIV.

Съкровищата оцеляват след бомбардировките на съюзниците през Втората световна война, за да бъдат отнесени като военна плячка от Съветския съюз.

През 1958 г. те са върнати в Дрезден, историческата столица на провинция Саксония.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас