Антъни Хопкинс ще играе във филм за Втората световна война

Антъни Хопкинс ще играе във филм за Втората световна война

Сподели

Носителят на „Оскар“ Антъни Хопкинс ще се превъплъти в образа на сър Никълъс Уинтън, известен като „британския Шиндлер“. Филмът ще покаже усилията на последния да спаси 669 еврейски деца от нацистите по време на Втората световна война.

Хопкинс ще участва във филма „Оne Life“, който разказва историята на Уинтън и децата от Прага. Те са били сред около 10 000 предимно еврейски деца, успели да стигнат до Великобритания с така наречения Kindertransports (детски транспорт). Малко от тях ще успея да видят родителите си отново.

Уинтън е 29-годишен брокер, когато пристига в Прага през декември 1938 г. Той планира да отиде на ски ваканция в Швейцария. Плановете му обаче се променят, когато научава за

бежанската криза в Чехословакия, която току-що е окупирана от нацистите

През следващите девет месеца той организира осем влака, които превозват стотици деца, по-голямата част от които евреи, от Чехословакия до безопасно място във Великобритания.

Работата на Уинтън е малко известна до 80-те години на миналия век, когато съпругата му открива доказателства за спасителните акции.  Историята му добива популярност и той получава покана за участие в предаване на BBC. Тогава водещият пита публиката в залата: „Някой дължи ли живота си на Никълъс Уинтън?“ В този момент десетки хора се изправят и му казват, че са част от вече порасналите деца, които той е спасил. Видеото от емоционалния момент е гледан милиони пъти в YouTube и сцената ще бъде включена в предстоящия филм.

Антъни Хопкинс и Никълъс Уинтън

В по-късните си години Уинтън получава много почести, включително рицарско звание. Умира през 2015 г. на 106-годишна възраст.

Наскоро бяха публикувани снимки от филма, включително на Хопкинс в ролята на Уинтън, Джони Флин в ролята на по-младата му версия и Хелена Бонъм-Картър в ролята на майка му Баби.

Филмът е адаптация на “It’s Not Impossible… The Life of Sir Nicholas Winton“– биография на Уинтън, написана от дъщеря му.

Актуално

Избрано за вас