Най-странните неща, които хората са намирали на плажа

Снимка: Shutterstock

Най-странните неща, които хората са намирали на плажа

Снимка: Shutterstock
Сподели

Не е за вярване колко странни неща откриват хората по плажа – от древни антики до необичайни предмети от съвремието. Темата стана актуална у нас, след като миналата седмица на плажа във Варна беше открит античен саркофаг от римско време. Експертите установиха, че е реликвата с богата релефна украса вероятно e от периода II-III век сл. Хр.

Четирите му страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти –гирлянди с висящи гроздове, животински глави, розети, лабрис  и други.

Снимка: Google Maps

По-късно снимка от Google Maps събуди съмненията, че саркофагът дълги години е бил използван като барплот в плажно заведение – случай, който все още се разследва от прокуратурата.

От популярното списание Reader’s digest обобщават необичайни случаи и странни предмети, намерени на морския бряг. Любопитни ли сте да видите какви чудати неща са откривали хората на плажа?

Вкаменелост на 180 милиона години
Снимка: Shutterstock

Професионалният колекционер на вкаменелости Тони Гил открива костите на праисторически рибояден гущер, наричан още ихтиозавър, заровен на английското крайбрежие. Фосилът на възраст 180 милиона години е дълъг 40 фута (над 12 метра), което го прави един от най-големите , откривани някога. Сега той е изложен в музея Charmouth Fossils, който представя колекция от подобни екземпляри, открити на близкия плаж.

Крайбрежието не е единственото място, където можете да откриете редки и ценни неща. Вижте най-невероятните подводни съкровища.

Гигантски човек от Lego
Снимка: Shutterstock

През 2012 г. служители отварят плажния бар, където работят, когато забелязват нещо необичайно на плажа. „Видяхме, че нещо се поклаща в морето, и решихме да го извадим от водата“, разказва служител пред Ройтерс. „Това беше играчка Лего в огромен размер.“ Странното е, че никой не знае откъде се е появило осемметровото човече от Лего.

Изтребител от Втората световна война
Снимка: Shutterstock

Самолет от времето на Втората световна война се появява на уелски плаж през 2007 г., повече от 60 години след като се разбива край брега през 1942 г. Известен като Maid of Harlech, двигателите на самолета угасват по време на тренировъчно учение, което го кара да падне в океана. За щастие, пилотът се отървава без драскотина.

Боеприпаси от Гражданската война
Снимка: Shutterstock

През 2016 г. на плаж в Южна Каролина са намерени седемнадесет, слети заедно оръдейни топки от епохата на Гражданската война. Местният сапьорски отряд е извикан, за да извади и унищожи реликвите, в случай че все още са опасни. Две от оръдейните топки обаче били запазени и сега са изложени във Форт Мултри, друга военна база в Южна Каролина.

Платформа за олимпийски маратон
Снимки: EFE

Официална олимпийска стартова платформа, построена за маратонското плуване през 2016 г., е изхвърлена на бразилския бряг два дни преди началото на състезанието. Наложи се тренировките да бъдат отменени, а плажната зона – затворена, докато служителите се опитат да я възстановят.

Череп на древен морж
Снимка: Alamy

В края на последната ледникова епоха топящият се лед разкрива райони, които някога са били погребани дълбоко под водата. Новите плажове съдържат стотици вековни вкаменелости, което ги превръща в златни мини за археолозите. Едно от уникалните открития включва череп на древен морж, намерен в Норвегия през 2012 г. Експертите твърдят, че някои от костите са на възраст поне 10 000 години.

Аборигенска дърворезба
Снимка: Alamy

Преди близо 50 години на един австралийски плаж е открита голяма скала от пясъчник. Но това не е просто някакво старо парче отломък – това е скално изкуство на тасманийските аборигени, едно от най-старите в света. Тази конкретна дърворезба най-вероятно е обозначавала мястото за срещи или лагера. След като археолозите проучили и заснели изкуството, те го дарили на музея „Кралица Виктория“.

Древeн  корабокрушенски кораб
Снимка: Shutterstock

Известен като „Лейди Лиз“ сред местните жители, този ръждясал железен кораб някога е бил горд плавателен съд, който е превозвал товари по целия свят в продължение на повече от 30 години. След като се сблъсква с лошо време, „Лейди Елизабет“ е твърде повредена, за да продължи да плава. В крайна сметка през 1936 г. той се оттегля на Фолклендските острови, където остава и досега.

Гръбнак на кит
Снимка: reddit.com

Милиони морски обитатели бяха изхвърлени на британските плажове през март 2018 г. заради силните приливи и ветрове, причинени от ураган. Най-интересното откритие е огромен и непокътнат гръбнак и опашка на кит.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас