„Вива Варда!“ – филм без режисура, но с голямо сърце

Снимка: lab111

„Вива Варда!“ – филм без режисура, но с голямо сърце

Снимка: lab111
Сподели

Филм без режисура, но с голямо сърце е „Вива Варда!“ първата документална лента, посветена на Анес Варда след смъртта й. Тя е Жената на Новата вълна, автор на около 50 филма и визуални творби. Гениален експериментатор, дързък творец, чието творчество не подлежи на определение. Работила е във всички жанрове на киното – от игралното до документалното. Киното на Варда е в досег с реалността на света,

движено от прогресивно задаване на въпроси

В последните си филми тя поставя себе си на екрана, споделяйки образи, спомени и анекдоти за собствения си живот, работата си и обкръжението си. В този смисъл, тя самата вече е правила форма на автобиографични филми.

Режисьор на „Вива Варда!“ ще бъде Пиер-Анри Гибер, който вече е посветил множество документални филми на режисьори (сред които Ален Рене, спътник на Варда в Новата вълна на френското кино. Гибер има филми и за Дейвид Линч, Анри-Жорж Клузо, Луис Бунюел, Оливие Асаяс и Луи Мал.

На екрана ще се появят много от режисьорите, сътрудниците, приятелите и роднините на Варда,

като двете й деца, Розали Варда и Матийо Деми,

Сандрин Бонер (прекрасната главна роля в Sans toit ni loi), както и режисьорите Патрисия Мазуи и Джонатан Ромни.

С филмите Les Plages d’Agnès, Visages villages и последния си филм Agnès par Varda (Анес от Варда) Анес Варда често поставя себе си на сцената. По този начин се оформя творба под формата на автодокументален филм. Така „Вива Варда!“ ще бъде първият нережисиран документален филм на Варда, който ще навлезе в живота и творчеството на починалата на 29 март 2019 г. режисьорка.

Дъщерята на режисьора, Розали Варда, продуцира филма, заедно с продуцентската компания на семейство Деми-Варда – Ciné-Tamaris. Пред Variety дъщерята споделя: „Почувствах, че е настъпил моментът да се разровим за първи път в нашите архиви от дома ни в Париж и да покажем някои от изгубените и никога невиждани кадри, които Анес е заснела за различни проекти.“

 „Намерихме богат и завладяващ материал,

който ще бъде скъп на сърцата на всички, които обичаха Анес и нейното изкуство. Помолихме също така онези, които познаваха Анес най-добре, да споделят лични спомени за нея“. Тя се надява, че документалният филм ще „вдъхнови ново поколение режисьори“.

 

Актуално

Избрано за вас