Какво знаем и какво не знаем за любимите ни риалити формати?

Снимка: CJ ENM/Nova

Какво знаем и какво не знаем за любимите ни риалити формати?

Снимка: CJ ENM/Nova
Сподели

Сезонът на риалити форматите вече започна. Поредица от успешни телевизионни игри и развлекателни предавания отново завладяват телевизионния ефир. Някои от тях са познати и любими на българския зрител, докато други тепърва ще се борят за нашето внимание. В тази статия ще ви запознаем с това от кои държави произлизат любимите ви формати, ще припомним някои от техните правила и регламенти, за да седнете пред екраните готови за нов сезон на предизвикателства, забавления и приключения. Освен това – ще ви представим и данни за това как са се представили тези телевизионни предавания през 2022 и 2023 г.

„Гласът на България“

„Гласът на България“ (The Voice of Bulgaria) е българската версия на телевизионно музикалното риалити предаване The Voice of…, създадено от Джон де Мол. В България излъчването на предаването започва на 18 юли 2011 г. и се излъчва вече 11 сезона. Водещи през 2024г. са Владимир Зомбори и Боряна Братоева. Треньорите в предаването са сред най-успешните и обичани български музиканти. В настоящия сезон 11 те са DARA, Мария Илиева, Графа и Иван Лечев.

Предаването дава възможност на талантливи певци от различни възрасти да се изявят пред широка публика и да се борят за титлата „Гласът на България“. Първоначалният подбор на участниците се осъществява в етап „Кастинги на тъмно“ на базата на техните вокални качества. Шоуто се утвърждава като

място, където единствено гласът имат значение.

По време на участието си претендентите за титлата „Гласът на България“ преминават през различни етапи. С всяка следваща фаза на шоуто зрителите стават свидетели на изключително оспорвано и професионално състезание между истински музикални таланти.

Източник: ГАРБ
Снимка: Redlink

Финалът на миналогодишния музикален риалити формат „Гласът на България“ е гледан от над 40% от българската аудитория. Рейтингът му показва интерес от всеки пети българин на възраст между 18 и 49 години. Целевата група 18-49 години е точно хората, за които телевизията не е най-любимата медия, но данните за есенния сезон показват, че и тези зрители имат своите любими предавания и не ги пропускат. Гледаемостта пада – в тази възрастова граница това е особено видно – но намаляващите стойности са за общия интерес към гледането на телевизия, докато прайм таймът на двете най-големи телевизии си остава неизменно популярен, потвърждава Redlink.

„Като две капки вода“

„Като две капки вода“ e българска версия на шоуто Tu cara me suena/Your Face Sounds Familiar, разработено от Endemol и Antena 3. У нас започва излъчване през пролетта на 2013 г. в ефира на Нова телевизия като продукция на компанията на Магърдич Халваджиян – Global Films.  Водещи на последния сезон бяха Димитър Рачков и Герасим Георгиев-Геро. През годините на сцената с тях са били още и Васил Василев-Зуека и Краси Радков. Оттогава до днес шоуто е част от  успешната пролетната програма на телевизията всеки сезон. В предаването участват известни личности (актьори, певци, ТВ водещи и други лица от шоубизнеса), които в рамките на 3 месеца имитират световноизвестни и родни изпълнители от музикалната сцена. За имитацията те трябва да се държат като тях по визия от видеоклип или концертно изпълнение – да бъдат „като две капки вода“.

Източник: ГАРБ
Снимка: Redlink

„Като две капки вода“ винаги е бил отличникът на телевизионния екран.  Рейтингите му са стабилно около 20. Това означава процента хора над 4 години, гледали всеки епизод на шоуто. Делът му е над 50%, което показва каква част от гледащите телевизия в този часови пояс са избрали именно това предаване – те са повече от половината. Никое предаване през сезона няма такива резултати. То е достигнало до 86% от хората. Средната продължителност на гледане на епизод е час и 40 минути.

„Пееш или лъжеш“

„Пееш или лъжеш“ е българска версия на корейското шоу  „I can see your voice“. Българската версия започва през есента на 2016 г. и се завърна за втори сезон на 22 септември 2024г.  Водещ е Димитър Рачков. В предаването участва и звезден панел в състав Маги Халважиян, Мария Игнатова, Наталия Симеонова и Иван и Андрей.

Хора с артистични умения и харизма, които пеят фалшиво или имат истински талант, си партнират с известни музикални изпълнители. Във всеки епизод участниците са оценявани от една популярна личност от музикалната сцена в България. Част от тях са забележителни певци с музикален талант, а останалите ще твърдят, че притежават такъв. Гост-звездата има специална мисия – да определи кой „пее“ и кой „лъже“ на сцената, а на финала очаква дует с победителя.

„Коя е тази песен?“

„Коя е тази песен?“ (Name That Tune) е музикална телевизионна игра на bTV. Тя е създадена в Съединените щати през 50-те години на XX век и се реализира в над 27 държави по света. Българската версия е по лиценз на Banijay Rights. Водеща е певицата Керана, която си партнира с „Ку-Ку бенд“. Продуцент е Евгени Димитров – Маестрото с компанията „ЕМД Ентертеймънт“

Двама играчи се състезават един срещу друг в 2 кръга, за да познаят Коя е тази песен? Участникът с най-много събрани пари е победител в играта и запазва спечеленото до момента. Така той се класира за 3 кръг (Златен сет), където може да удвои своята печалба.

Първият кръг е „Музикална рулетка“ Музикалното колело ще включва песни в 8 категории. Играчите ще чуят общо 5 песни и ще се опитат да назоват правилното заглавие на всяка песен. Те ще бъдат свързани с определена сума пари, към която всеки играч ще се стреми. Ако и двамата участници не познаят името на песента на съответния въпрос, сумата се губи.

Във кръга „Наддаване по ноти“ състезателите трябва да познаят други 5 песни, но изсвирени само на пиано с до 10 ноти. Победителят в епизода има възможност да удвои спечелената до момента сума. Той трябва да познае кратки откъси от 7 песни, изсвирени от „Ку-Ку бенд“, за общо време 30 секунди.

„Игри на волята“

„Игри на волята“ е българска версия на колумбийското шоу Desafío“. Тя започва през есента на 2019 г. и се задържа в ефира вече 6 сезона. Водещи са Димо Алексиев и Ралица Паскалева.

Три отбора оцеляват в екстремни условия на Българското Черноморие и се състезават в различни състезания за по-добри условия за живот, но само един извоюва привилегията да живее в лукс. Вторият работи за поминъка си, като сформира рибарска бригада (стопанство в останалите сезони). Третият е изоставен на безлюден плаж (дивата река от втори до пети сезон, брегът на отчаянието в шести сезон).

Там те оцеляват без подслон и храна- едно  непрекъснато състезание с времето и глада.

В трети сезон е добавена нова локация – Плажът на Отшелника. Там един човек оцелява и на края на седмицата се състезава с човека, който е получил най-много гласове на племенния съвет и е бил победен след елиминационната битка.

Снимка: nova.bg

В 4 сезон е добавен и четвърти, скрит от другите отбори. Те се борят за влизане в основните три племена, като при всяка битка един влиза в племето, което последно е изгонило участник.

От шести сезон племената са вече пет – три главни племена и две, които се изправят едно срещу друго. Победителите се присъединяват като четвърто главно племе. Добавена е и нова локация – Блатото, където едно от четирите племена е в изгнание.

Според официалните данни от началото на есенния сезон, аудиторният дял сред зрителите в активна възраст (18-59 г.) е бил средно 36,2%. Резултатите показват, че интересът към над 4-часовия премиерен епизод непрекъснато расте. NOVA отбеляза и 56% преднина спрямо аудиторния дял на втората телевизия в класацията в същия часови интервал.

 

Източник: ГАРБ
Снимка: Redlink

 

Предаването беше фаворит на целевата група 18-49 години и през 2023. Интересът към това риалити расте по време на сезона, като рейтингите показват, че привлича все повече хора през екраните до силния финал. През 2022 година „Игри на волята“ има малко по-слаби резултати (с изключение на първия епизод).  Риалити форматът може да се похвали с много силна 2023 година.

„Островът на 100-те гривни“

„Островът на 100-те гривни“ (Million Dollar Island) е приключенско риалити предаване на bTV. Българската версия на шоуто е по лиценз на Talpa Studios. Сезонът е заснет за около 54 дни през лятото във Филипините, а водещи са Александър Сано и Диляна Попова.

На старта 30-те участници ще разполагат с равен брой – по три на състезател. Всяка една гривна ще отговаря на стойност 3 000 лв. Стойността на всеки един участник в начало ще бъде равна и оценена на общо 9 000 лв. Останалите 10 бонус гривни  ще бъдат във водещите за спечелване през сезона.

Докато са на острова, състезателите могат да печелят и губят гривни, като се състезават в различни игри.

Те могат да получат и аксесоари и от други състезатели. Когато някой се откаже и реши да напусне острова, той трябва да даде своята гривна(и) на състезател, който остава. В това шоу съюзите означават всичко, а приятелствата струват цяло състояние. Някои състезатели ще станат по-богати, като спечелят игри и наследят гривни, докато тези, които загубят и не успеят да съберат нови гривни, трябва в крайна сметка да се приберат у дома.

Снимка: imdb

На финала само тримата състезатели с най-много събрани гривни на ръцете си, ще могат да осребрят стойността им от сандъците с 300 хиляди лева. Всеки от тях ще получи своя шанс да осребри своите гривни в изпитание на нервите. Те обаче могат да загубят всичко в последния момент. Уловката е, че на финала в сандъците на всеки един от участниците ще бъде заложена бомба.

В оригиналният формат сто души са оставени на необитаем тропически остров, където трябва да оцелеят за около два месеца. При пристигането си всеки състезател получава номерирана гривна на стойност $10 000 долара, така че 100-те гривни заедно струват $1 милион долара.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас