Отиде си актрисата и певица Чита Ривера

Снимка: EVERETT

Отиде си актрисата и певица Чита Ривера

Снимка: EVERETT
Сподели

Чита Ривера, емблематична актриса и певица с роли в „Чикаго“, „Целувката на жената-паяк“ и „Сладкото милосърдие“, почина на 91 години.

Дългогодишният публицист на звездата  Мерл Фримарк потвърди новината пред CN, като заяви, че Ривера е починала „мирно“ във вторник „в Ню Йорк след кратко боледуване“.

Носителка на рекордните

10 номинации за наградата „Тони“,

Ривера прави несравнима кариера на Бродуей в продължение на десетилетия. Тя влиза в ролята на Анита в „Уестсайдска история“ и ролята на Дик Ван Дайк в „Bye, bye Birdie“. Включва се и в  мюзикълите на Боб Фос „Чикаго“ и „All That Jazz“.

Последното ѝ участие на екрана е във

филма на Netflix от 2021 г. „Тик, Так… Бум!“

Сред отличията, които Ривера получава, са наградата на Центъра „Кенеди“ през 2002 г. и Президентският медал на свободата, връчен ѝ от президента Барак Обама през 2009 г. През 2018 г. тя получи и специалната награда „Тони“ за цялостно творчество в областта на театъра.

Ривера е автор и на книгата „Чита: A Memoir“, която беше публикувана миналата година, припомня CNN.

В свое изявление Лин-Мануел Миранда, режисьор на „Тик, Так… Бум!“, нарече Ривера „пътеводител на Пуерто Рико към Бродуей“.

Тя беше великолепна“, добавя той. Тя Е великолепна, но все още не е готова за минало време“, категоричен е той.

Рита Морено, която спечели Оскар

за най-добра поддържаща женска роля

за ролята на Анита във филмовата адаптация на „Уестсайдска история“ от 1961 г., също заяви, че Ривера е „вечна“.

„Когато разбрах, че това удивително същество е един от моите хора, се развълнувах от гордост“, добави Морено, която е от пуерторикански произход. „През годините понякога ни бъркаха една с друга, което винаги съм възприемала като знак на чест“, спомня си с усмивка тя.

Актуално

Избрано за вас