Какво представляват пръстовите отпечатъци и защо са ни нужни?

Снимка: alan-levine-flickr

Какво представляват пръстовите отпечатъци и защо са ни нужни?

Снимка: alan-levine-flickr
Сподели

Защо имаме пръстови отпечатъци? Макар и впечатляващи, те не служат само за отключване на смартфон или за залавяне на престъпници на местопрестъплението, пише Readers Digest.

Повечето хора свързват пръстовите отпечатъци със способността да разгадават мистерии. Оказва се, че тези уникални извивки и контури сами по себе си са загадка. Има ли еволюционна причина за пръстовите отпечатъци или това е просто поредната странност на човешкото тяло?

„Те със сигурност не казват нищо за личността или способностите ви“,

казва Денис Хедън, биолог по развитието и старши научен сътрудник в Единбургския университет. Тя изучава развитието на кожните структури, включително пръстовите отпечатъци. Това отдавна е научна загадка, която няма много ясни отговори.

Защо имаме пръстови отпечатъци?

Пръстовите отпечатъци не са само уникални, но и полезни за детективите. Всъщност последните проучвания показват, че вероятно има няколко отговора на въпроса „Защо имаме пръстови отпечатъци?“. И подобно на заразността на прозявките или причината за ушните червеи, науката е завладяваща.

Те може би са еволюирали, за да играят важна роля в нашето усещане за допир. „Гребените на пръстовите ни отпечатъци са много полезни за определяне на текстурата на нещата, като например разликата между кадифе и шкурка“, казва Хедън. „Когато движим върховете на пръстите си по дадена повърхност, хребетите се трият по нея и предават вибрации на специализирани клетки във всеки хребет, които са чувствителни към механични стимули.“

Без пръстови отпечатъци би било много трудно да взаимодействате с това, което държите или докосвате.
Снимка: The Daily Dot

Гръбчетата им са ключови и за способността ни да захващаме и хващаме предмети. За целите на проучване от 2020 г., публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), изследователите използват технология за лазерно изобразяване, за да наблюдават хора, които държат и вдигат гладка стъклена плоча, докато тя е суха или мокра. След като измерват влагата в ръцете и върховете на пръстите на участниците и анализират изображенията, изследователите установяват, че хребетите са важни за захвата и прецизната манипулация, като регулират нивата на влага, както от външни източници, така и от порите на потта на пръстите.

Потните жлези, които имаме по дланите и стъпалата, излизат от върховете на хребетите и помагат да се поддържат нужните нива на влага, за да се захващат нещата“, обяснява Хедън. „Този аспект на влагата от потта е подобен на ефекта от облизването на палеца, за да се улесни прелистването на страниците на книгата.“

Снимка: alan-levine-flickr
Какво още знаем за пръстовите отпечатъци?

Това са малки грапавини в кожата ни, а отпечатъците, които остават след докосване на нещо, са отпечатани от потта и маслото върху тези грапавини. Знаем, че тези грапавини по върховете на пръстите ни се образуват още преди да се родим. И до момента, в който Хедън изпробва теориите за развитието на пръстовите отпечатъци, знаехме, че причините за уникалния модел на нашата кожа, състояща се от вихри и примки, са дългогодишна загадка.

Вашите пръстови отпечатъци са били с вас още преди да се родите

Hрапавините на върховете на пръстите ни се формират още в утробата на майката, от около 10-та седмица на бременността. Когато плодът е на около 17 седмици, тези причудливи, случайни и напълно уникални модели са напълно оформени.

Снимка: NEC

Някои хора се раждат без пръстови отпечатъци. Това генетично заболяване, наречено адерматоглифия, е изключително рядко и причинява невъзможност за образуване на пръсти преди раждането. Пръстите на хората с адерматоглифия са напълно плоски, но иначе хората с това състояние са здрави. Генетичното разстройство е установено само в няколко семейства и не е напълно изяснено, казва Хедън.

Пръстовите отпечатъци играят ключова роля в усещането ни за допир

Изследванията показват, че гънките на пръстовите ни отпечатъци увеличават чувствителността ни към допир. Според проучване, публикувано в Journal of Neuroscience, хребетите на пръстовите ни отпечатъци се характеризират с фино настроени рецептивни полета и могат да помогнат да се обясни чувствителността на човешкото докосване.

Пръстовите отпечатъци започват като космени фоликули

Според изследванията на Хедън пръстовите отпечатъци започват да приличат на същите участъци от клетки, които ще формират космените фоликули. Но вместо да се превърнат в космени фоликули, тези клетки образуват хребети, оформени като вихри и примки, благодарение на малки разлики в експресията на гените, отговорни за формирането на кожните структури.

Снимка: flipscience.ph
Човешките пръстови отпечатъци са идентични с тези на приматите… и коалите

Маймуните и маймуните имат пръстови отпечатъци, които функционират подобно на човешките. Но коалата, която е много далечен роднина на човека, е единственото друго животно, което също има пръстови отпечатъци, които изглеждат и действат като нашите.

Съществуват три основни модела на пръстови отпечатъци

Учените категоризират моделите на пръстовите отпечатъци като вихрушка, примка или дъга. Подредбата и разположението им правят пръстовите ви отпечатъци уникален идентификатор. И според науката всички модели се дължат на генетиката, подобно на най-редкия цвят на очите или най-редкия цвят на косата.

Снимка: National Institutes of HealthNational Institutes of Health
Пръстовите отпечатъци не се променят с възрастта

С напредването на възрастта е естествено кожата ви да се променя с възрастта. Но набръчкването не се отнася за пръстите ви, което означава, че можете да очаквате пръстовите ви отпечатъци да останат същите като в деня, в който са се образували.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас