Тео Ушев със “Златна палма” от фестивала в Бевърли Хилс

Тео Ушев със “Златна палма” от фестивала в Бевърли Хилс

Сподели

Филмът „Ф1.618“ на Теодор Ушев бе отличен с награда „Златна палма“ на кинофестивала в Бевърли Хилс.

„OMG!!!!OMG!!!! Голямата награда „Златна палма“ на филмовия фестивал в Бевърли Хилс през 2023 г. се присъжда на „Ф1.618“. Плача!“,

написа режисьорът в профила си във Facebook.

Паралелно с тази голяма новина, първият пълнометражен филм на режисьора и награждаван аниматор влезе в селекцията на Московския филмов фестивал.

Ушев не отиде в Русия, а отправи силно послание по време на пресконференцията с журналисти след официалната медийна прожекция на „Ф1.618“.

Войната убива вашето изкуство!

… „Вашата култура беше най-мощното оръжие на Русия! Четяхме в захлас литературата ви, гледахме развълнувани филмите ви. И изведнъж… Всичко пропадна.

Длъжен съм да кажа това, защото филмът повдига именно темата за унищожението на културата, изкуството, любовта, хуманизма… Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата.

Войната унищожава руската култура.

Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор“, каза Теодор Ушев по време на видеовръзката.

„Ф1.618“, чиято премиера бе през есента на миналата година, е вдъхновен от „Пумпал“ на Владислав Тодоров. Историята пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните. Главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова.

Актуално

Избрано за вас