Нарушено зрение слага край на кариерата на Джуди Денч?

Снимка: Getty Images

Нарушено зрение слага край на кариерата на Джуди Денч?

Снимка: Getty Images
Сподели

Джуди Денч намекна, че се оттегля от актьорската си кариера заради влошеното си зрение. Попитана от репортер на изложението за цветя в Челси дали има планове за бъдещи роли, Денч отговори: „Не, не, аз дори не виждам!“. Това пише британското издание The Guardian.

Представители на 89-годишната актриса съобщиха, че няма какво повече да добавят. Денч продължава с думите, че има и други проекти в процес на подготовка: „Излезе книгата ни („Шекспир: Човекът, който плаща наема“), отиваме на панаира на книгата в Челтнъм, а след това ще изиграя три представления с Гилес Брандрет.“

Снимка: Getty Images

Денч живее с възрастово обусловена дегенерация на макулата, която засяга над 700 000 души в Обединеното кралство.

Досега тя е била откровена за влошаващото ѝ се зрение,

като през 2022 г. казва на Луис Теру: „Не искам да се пенсионирам. В момента не правя много неща, защото не виждам. Това е лошо.“

Миналата година тя сподели пред Sunday Mirror, че все още се опитва да намери заобиколни пътища, но „вече не мога да виждам на снимачната площадка“ … „и не мога да виждам, за да чета. Но просто се справяш с това“.

Тя продължава: „Трудно е, ако имам някаква продължителност на ролята. Все още не съм намерила начин.“

Снимка: Getty Images

През 2021 г. Джуди Денч получава номинация за „Оскар“ за ролята си във филма „Белфаст“ на Кенет Брана и се появява в ключова роля в „Алелуя“, адаптацията на Ричард Ейър по пиесата на Алън Бенет.

Последната ѝ роля на екрана е епизодична във филма Spirited от 2022 г.

Денч е казвала, че продължава да работи, защото „изпитвам ирационален страх от скуката. Ето защо сега имам татуировка с надпис carpe diem. Това е, с което трябва да живеем.“

Сред другите ѝ ключови роли на големия екран са осем филма за Джеймс Бонд и „Влюбеният Шекспир“, за който получава „Оскар“. Денч има и продължителна и изключително успешна сценична кариера, като печели награда „Тони“ и осем награди „Оливие“.

Сред ключовите ѝ телевизионни предавания са ситкомите „As Time Goes By“ с Джефри Палмър и „A Fine Romance“ с покойния ѝ съпруг Майкъл Уилямс.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас