Отиде си арфистката и оперна певица Илиана Селимска

Снимка: Личен архив

Отиде си арфистката и оперна певица Илиана Селимска

Снимка: Личен архив
Сподели

На 57-годишна възраст след тежко боледуване си отиде известната арфистка и оперна певица Илиана Селимска. Това съобщиха близките ѝ.

Повече от 30 години Илиана Селимска е солист в Симфоничния оркестър на БНР. Тя е сред най-обичаните и търсени изпълнители на арфа, като има съвместни участия с най-големите съвременни български и чуждестранни оркестри.

Музикалната ѝ дейност е свързана с многобройни изяви с водещи наши музиканти и състави, пише списание „Дива“. Участва в турнета в Европа, в Южна Корея, Бахрейн, Дубай и остров Мартиника. Селимска работи за чуждестранните звукозаписни компании SIF 309, Sud Ovest records и Fame’s, с които записва филмова музика на композитори като Енио Мориконе, Ханс Цимер, Патрик Дойл. Член е на оркестъра към майсторските класове по дирижиране в академия „Киджана“ в Сиена, Италия, под ръководството на диригентите Джанлуиджи Джелмети и Юрий Аронович. Редовно участва и в оперните продукции и концерти на международния фестивал Opera Оpen на сцената на Античния театър в Пловдив с имена като Хосе Кура и Александрина Пендачанска. Делила е сцената с изпълнители като Монсерат Кабайе, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Соня Йончева, Никола Гюзелев, Андреа Бочели, Сара Брайтман, Юрий Башмет, Сара Чанг, Борис Белкин, Светлин Русев, Людмил Ангелов.

Илияна Селимска и колежката ѝ Кохар Андонян правят концерт с четири арфи – две класически и две келтски. Арфистките правят и два цикъла „Арфата разказва“ в литературен клуб „Перото“ в НДК. В културното пространство „Арт фондация“ пълнят няколко пъти салона с концерти само с келтските си арфи.

„Цветята продължават да живеят, дори когато изсъхнат! Ти им вдъхваше нов живот в картините си! Ти

лекуваше и радваше с гласа си

и с музиката, която създаваше! Изживя бързо и красиво живота си и избра да полетиш рано към звездите! Но ние ще съберем всички бисерни мигове заедно и ще ги пазим докрай, защото Flowers still live! Няма как да ти кажа Сбогом, Лянка“, написа съпругът ѝ Пламен Манасиев във Facebook.

Опелото ще се състои на 21 февруари в 12 часа в храм „Света София“. Поклон пред паметта ѝ!

Актуално

Избрано за вас