Отиде си легендарният китарист Дуейн Еди

Снимка: Chris Pizzello/Invision/AP

Отиде си легендарният китарист Дуейн Еди

Снимка: Chris Pizzello/Invision/AP
Сподели

Американският китарист Дуейн Еди, определян от мнозина като един от основателите на рокендрола, почина на 86-годишна възраст. Смъртта му е настъпила на 30 април във Франклин, Тенеси, съобщи съпругата му Дид. Причината за смъртта му е рак.

През 50-те и 60-те години на миналия век носителят на „Грами“ има редица хитове. През 1986 г. той отново достига до класациите с римейк на песента си Peter Gunn.

Наричан е Кралят на twang-а (дрънченето) заради характерния си стил. През 1994 г. е приет в Залата на славата на рокендрола. През 2008 г. Залата на славата и музеят на музикантите също го правят свой член.

„Дуейн вдъхнови цяло поколение китаристи по света с неповторимия си характерен „Twang“ звук“, заяви представител на Еди, цитиран от Variety.

„Той беше първият

рокендрол китарен бог, истински скромен и невероятен човек

. Той ще ни липсва много“, категоричен е той, цитиран от BBC.

Еди е роден през 1936 г. в Корнинг, щата Ню Йорк. Започва да свири на китара още в ранна възраст. Самоук талант, той се отличава с характерното си звучене, което вдъхновява изпълнители като The Beatles и Blondie.

По време на знаменитата си кариера, продължила седем десетилетия, той продава повече от 100 милиона плочи.

Ехото от неговия характерен бавен стил звучи силно и ясно в „Day Tripper“ на The Beatles, „Born To Run“ на Bruce Springsteen и „Atomic“ на Blondie.

Актуално

Избрано за вас