Отиде си легендата на българското кино Иван Иванов

Снимка: Web Stage

Отиде си легендата на българското кино Иван Иванов

Снимка: Web Stage
Сподели
Почина легендарният актьор Иван Иванов. За кончината му съобщиха от Съюза на артистите в България.
„Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и
обичан след първата си главна роля
във филма „Всичко е любов“, пишат те за артиста.
Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ в класа на проф. Димитрина Гюрова през 1979 г. Актьорът се изявява на сцените на Народен театър за младежта (1979 – 1981) и Военния театър (1981 – 1983), както и във филмово студио СИФ (1983).
От Съюза на артистите в България посочват още, че „Всичко е любов“ е филмът, който превръща Иван Иванов в секссимвол на българското кино. Лентата представя романтичната история на Радо – момче от трудово-възпитателно училище, и Албена – момиче от добро семейство. Те бързо създават дете, чието раждане
не е одобрявано от родителите на младата жена.
Последват аборт и преследване на младежа.  Освен Радо от „Всичко е любов“, Иванов играе и Асен в „Лавина“ (1982), Вас/Христо в „Комбина“ (1982) и Траян в „Мярка за неотклонение“ (1983).
Снима се във филми на режисьори като Борислав Шаралиев („Борис I“, 1985), Зако Хеския („Нощем с белите коне“, 1985), Иван Андонов („Мечтатели“, 1987) и др. След телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ (1994) актьорът издава първата си книга с разкази и стихове – „Този живот, онзи живот“. После идват още две – „Отговори“ и „Седем часа разлика“.

Актуално

Избрано за вас