Почина дългогодишният директор на Варненския куклен театър Злати Златев

Снимка: Гергана Дамянова

Почина дългогодишният директор на Варненския куклен театър Злати Златев

Снимка: Гергана Дамянова
Сподели

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър – Варна.

„Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним – с артистичния му размах, с амбицията за успех, с любовта към публиката, с чувството за хумор“, пишат от институцията.

Злати Златев завършва куклено актьорско майсторство, а по-късно и режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Първите му роли са на варненска сцена. От 1982 до 1990 е директор на Кукления театър в Сливен. От 1991 до 2007 г. е директор и режисьор на Държавен куклен театър – Варна. От 1991 г. става и Директор на Международния куклен фестивал „Златният делфин”. Освен това е член на Управителния съвет на Българската асоциация за театър.

Злати Златев е режисьор на над 100 постановки у нас и в чужбина.

Поставял е спектакли в почти всички български театри и като гост-режисьор в театри в Германия, Полша, Хърватска, Русия, Мексико, Сърбия. С постановките му много български театри са гостували на международни фестивали и са печелили престижни награди. Сред знаковите негови спектакли са „Веселите петлета”, „Максимка”, „Славеят и розата”, „Любов, любов”,

„Най-щастливият човек”, „Малкият принц”, „Дама Пика”,

„Ура за Людовик ХVI”, „Новите приключения на Бубу”, „Косе Босе”, „Златка Златното момиче”, „Румето и старият лъв”, „Рибарят и златната рибка“, “Кучето, което не знаеше да лае“ и много други. През успешния си творчески път Злати Златев е отличен с много награди – носител е на орден „Кирил и Методий” ІІра степен, пет пъти е получавал годишни награди на Съюза на артистите в България за режисура, награди за режисура на Национални прегледи, на Международния куклен фестивал „Златният делфин” във Варна, няколко пъти му е присъждана Награда „ВАРНА”. През 2020 г. му бе присъдена наградата на АКТ-УНИМА, България за

цялостен принос към българското куклено изкуство.

Многократно е избиран за член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България.

Поклонението ще се състои на 20-ти май от 14.30 ч. в ритуалната зала на гробищния парк „Тополи“ във Варна.

Актуално

Избрано за вас