Биографичен филм за Туве Янсон

Снимка: "Дом на киното"

Биографичен филм за Туве Янсон

Снимка: "Дом на киното"
Сподели

Нов биографичен филм за шведската писателка Туве Янсон влиза в киносалоните тази седмица. Емоционалната и фина драма на режисьорката Зайда Бергрот проследява историята на известната финладнска писателка Туве Янсон. Филмът разказва за артистичните стремежи и дръзките връзки на бисексуалната писателка през 40-те години на миналия век.

Шведската актриса Алма Пьойсти (Alma Pyösti) влиза в ролята на финландската писателка и художничка, създателка на известната комиксова поредица за „Муминтроловете“ (Moomins). Филмът обхваща около десетилетие от живота на Янсон от средата на 40-те години на миналия век, разказва за първата ѝ връзка с жена и за това как нейните картонени рисунки се превръщат в световна сензация.

Биографичен филм-портрет за Туве Янсон

Филмът започва от момента, в който Янсон е 20 годишна безработна художничка, с търсещи сини очи и късоподстригана руса коса. Налага ѝ се да преглъща разочарованието от това, че е отхвърлена за пореден път от държавна субсидия, за която кандидатства. Тогава тя рисува предимно традиционни натюрморти и портрети. Туве се шегува пред приятелите си, че живее в сянката на известния си баща скулптор Виктор Янсон (изигран от Робърт Енкел). Вкъщи семейният им живот е артиситичен, бохемски, но е ясно, че Виктор е авторитетен баща.

„Това не е изкуство“, казва той пренебрежително за причудливите скици на Янсон на хипопотамски тролове…

Как Туве успява да пробие в консервативните артистични среди, прочувайки се на световно ниво? Гледайте, за да разберете! „Туве“ все още може да бъде гледан в Дома на киното.

Актуално

Избрано за вас