Васил Василев се прибира от Рим с наградата Schegge d’Autore 2023

Васил Василев се прибира от Рим с наградата Schegge d’Autore 2023

Сподели

Директорът на Народен театър „Иван Вазов“ стана носител на международната награда на XX издание на Международния фестивал за италианска драматургия Schegge d’Autore 2023.

Васил Василев получи грамотата от президента на FUIS (Федерацията на италианските автори) Натале Антонио Роси.

Отличието Schegge d’Autore се присъжда на творци и културни мениджъри, допринесли за развитието на съвременния театър и европейската драматургия.

Награда получи и художникът Луиджи Серафини, който е автор на енциклопедията Codex Seraphinianus – известна с графичните си метаморфози.

Василев и Серафини / фотокредит: Народен театър

Фестивалът и церемонията по награждаването се провеждат в най-стария действащ театър в Рим – „Тординона“. Директорът на театъра Ренато Джордано обяви на публиката желанието за бъдещи съвместни проекти с родната ни първа сцена.

От Народен театър „Иван Вазов“ припомнят, че до момента с отличието са били награждавани световноизвестни имена като Дидие ван Коелер, Ф. Мъри Ейбрахам, Катрин Деньов, Еторе Скола и др.

След Великденските празници в Народния театър ще се състоят две премиери – „Русалка“ и „Разходка с Гогол“. Предстои и едно гостуване на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“, Пловдив, с „Одисей“.

Първата ни сцена ще шредложи и редица хитови заглавия. Сред тях „Животът е прекрасен“, „Богът на касапницата“, „Калигула“, „Идеалният мъж“, „Двубой“, „Фиеста“, „Контрабасът“, „Народът на Вазов“, „Колко е важно да бъдеш сериозен“, „Бурята“, „Плач на ангел“, „Обир“, „Великденско вино“ и „Караконджул“.

Владо Пенев: Ролите на гадняр ми донесоха трети „Икар“

Актуално

Избрано за вас