Отиде си певецът и писател Кинки Фридман

Снимка: Paul Natkin/Getty Images

Отиде си певецът и писател Кинки Фридман

Снимка: Paul Natkin/Getty Images
Сподели

Певецът, автор на песни, сатирик и писател Кинки Фридман, който беше лидер  на алтернативната кънтри група „Тексас Джубойс“ (Texas Jewboys),  почина на 79 години в ранчото си в Тексас. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на приятеля му Кент Пъркинс. От няколко години Фридман е страдал от болестта на Паркинсон.

„Той умря спокойно. Изпуши една пура, легна си и повече не се събуди“, казва Пъркинс, който е работил като актьор, когато се е запознал с Фридман на парти преди 50 години. Тогава и двамата подписват договори с „Кълъмбия рекърдс“ и за филми.

„Той беше последният свободен човек на земята… Беше непочтителен. Беше безстрашен писател“ 

Фридман ходи с бакенбарди, гъсти мустаци и каубойска шапка. Той си спечелва репутация на провокатор и остава такъв през цялата си кариера в музикалните и литературните жанрове.

Фридман участва в турнето на Боб Дилън „Rolling Thunder Revue“ през 1976 г., припомня БТА. Още преди 80-те години на миналия век той започва да пише криминални романи, в които често главен герой е самият той. Има и колонка в сп. „Тексас мантли“ през първото десетилетие на новия век. През 2006 г. се кандидатира за губернатор срещу консерватора Рик Пери, но губи.

Фридман е роден в Чикаго, но израства в Тексас. Именно там е ранчото на семейството му, в което прекарва последните си дни.

Актуално

Избрано за вас