В капан на славата: Как децата стават жертви на собствения си успех?

AFP/Getty/Disney Channel/Shutterstock

В капан на славата: Как децата стават жертви на собствения си успех?

AFP/Getty/Disney Channel/Shutterstock
Сподели

Всеки, който е обръщал внимание на американската попкултура в края на 90-те и началото на 2000-те години, си спомня, че това е момент, завладян от образите на детството. Най-популярните телевизионни програми се въртяха около идеализирани образи на харизматични деца и тийнейджъри- от привлекателния актьорски състав на франчайза за Хари Потър до поп принцесите на Дисни.

Идеализираните образи на детството бяха навсякъде

Има нещо странно в Питър Пан – момче, останало завинаги в детството. Но за много деца от шоубизнеса това не е толкова далеч от реалността, пише Independent. През последните години, когато животът на тези знаменитости – от Бритни Спиърс до Деми Ловато беше преразгледан от медиите се стигна до равносметка. Много от тях си спомниха за своите истории и за първи път от години насам признаха, че са били

преследвани, тормозени и нападани от същите хора, които са им помогнали да станат известни.

Поради работата в шоубизнеса децата актьори често са изложени на въздействието на наркотици, алкохол и секс в ранна възраст. Младите актьори трябва постоянно да се справят с отхвърляне, ревност, самоконтрол, натрапчиви мисли и постоянната нужда да бъдат перфектни, споделя психологът Уанда Беренс-Хоръл. 

Тези личности са прекарали целия си съзнателен живот под блясъка на медиите и погледа на публиката. В много от случаите това са талантливи деца от семейства в трудно финансово положение, принудени да навлязат в тъмния свят на шоубизнеса от невръстна детска възраст, като сключват договори за милиони с компании като Disney Channel и Nickelodeon. Вижте какво разказват някои от най-популярните звезди за преживяванията си като деца актьори.

„Клубът на Мики Маус“?

Чували ли сте за телевизионното предаване „Клубът на Мики Маус“? Това шоу поставя началото на звездната кариера на едни от най-популярните личности в съвременния шоубизнес. Телевизионният екран събира Бритни Спиърс, Джъстин Тимбърлейк, Кристина Агилера и Райън Гослинг в едно привидно забавно детско приключение, но какво се крие зад светлината на прожекторите могат да ни разкажат само те.

Disney/Kobal/Shutterstock

Новите биографични мемоари на Бритни Спиърс, „Жената в мен“, за пореден път илюстрират потенциалните щети, които може да нанесе детската слава. Спиърс споделя, че е въвлечена в опасните води на шоубизнеса от своите родители, които би трябвало да я защитават. Тя е била напълно неподготвена да се справи с напрежението на поп звезда. От книгата се разбира, че бащата на изпълнителката контролирал всеки аспект от личния и професионалния ѝ живот.

Притеснителен е навикът на Disney да се опитва да запази общественото мнение за невинността на своите звезди, дълго след като те са навършили пълнолетие. Може би защото знае, че медиите и публиката не обичат да виждат как тези актьори и техните екранни представители на детската невинност порастват. Но те също  са

склонни да сексуализират младите момичета,

като същевременно осъждат онези, които изразяват сексуалността си по свой собствен начин.

Снимка:David LaChapelle

През 1999 г. избухна морална паника заради видеоклипа на Бритни Спиърс към песента „Baby One More Time“, в който 16-годишната Бритни беше облечена в ученическа пола и риза, пристегната по средата. Две години по-късно тя позира за Rolling Stone по сутиен и копринени слипове, държейки играчка телетаби. След това колежката ѝ Кристина Агилера излезе с песента „Dirrty“, в която се разхожда по боксов ринг в кожени жартиери и бикини.

В разговор със списание „Health“, Агилера наскоро разказа за ранната си тийнейджърска слава. „В доста отношения не бях доволна. Страшно е да се изправиш пред тези чувства, за които при нормални обстоятелства нямаш време, защото всичко върви толкова забързано“, казва тя.

„Мисля, че всички разбираме, че моментите за самоанализ и почивка са изключително важни. „Когато не работя, има голямо количество вина, която изпитвам. Това е заложено в мен от малка. Като дете артист, всички те противопоставят един на друг, а и другите деца също са в основата на това съревнование.

Това е странно място за израстване.“
Звездите на новото десетилетие

Родена в света на знаменитостите като дъщеря на музиканта Били Рей Сайръс, Майли Сайръс постига огромен успех като звездата от сериала „Хана Монтана“ на Disney Channels. В разговор с Marie Claire, Сайръс казва:

„Сега съм възрастна и се държа като дете“.

„Толкова дълго време ми се внушаваше как трябва да изглежда едно момиче. Накараха ме да приличам на някого, когото не бях, което вероятно е довело до известна дисморфия на тялото. Толкова дълго време, всеки ден ме правеха красива, а после, когато шоуто приключи, се запитах: „Коя съм аз?“

Снимка: Getty images

Друга певица от златната ера на Дисни, Деми Ловато отдавна говори открито за пораженията, които славата е нанесла върху психичното ѝ здраве след дните и в Disney Channel. Обсъждайки темата в предаването на актрисата Дрю Баримор, тя казва:

 „Няма наръчник за това как да отгледаш дете звезда.

Когато родителите ти кажат: „Ти си наказана за това, че се измъкваш в 3 часа сутринта“, аз отвръщах: „Ами аз плащам сметките. Какво ще направиш, за да ме държиш под домашен арест?  Това беше предизвикателство.“

В един от епизодите на документалния филм “ Танцувайки с дявола“, Ловато разкрива, че за първи път е започнала да страда от хранително разстройство, когато от ранна възраст се е състезавала в конкурси за красота.

„Чувствам се така, сякаш решенията са били вземани вместо мен

повече, отколкото аз съм вземала решения за себе си“, казва тя.

Селена Гомез и Деми Ловато в шоуто Barney and friends Снимка: Barney and friends

Друга от големите звезди на Disney Channel, Селена Гомес, говори за това, че е попаднала в светлината на прожекторите на невръстна възраст, в интервю за GQ. „Ние сме лесни мишени. Всяко едно дете, което е възпитано по този начин, е лесна мишена. Това е отвратително, защото за възрастните е интересно, че тези деца преминават през странни неща, защото вътрешно се питат:

„Харесва ли ми това? Обичам ли го? 

О, аз съм изложена на това, хората докладват за всяка моя стъпка в Инстаграм и Туитър и можеш да разбереш всичко“, каза тя.

„Това е като да гледаш автомобилна катастрофа, докато караш покрай нея“

Тя продължава: „Аз избрах този път. Така че няма да седя тук и да казвам: „О, Боже мой, горката аз, нямах нормално детство. Не ми пука за това.“

Вярност към Създателя
Снимка: Getty images

Актрисата от „iCarly „и „Sam & Cat“, Дженет Маккърди сподели историята си със света в мемоарна книга „Радвам се, че майка ми умря“.

Тя разказва открито за тежките си отношения с покойната си майка. Наскоро през сълзи сподели пред The New York Times, че по време на участието си като звезда на Nickelodeon, цялото ѝ детство е било много експлоатирано.

Мемоарите ѝ разказват за травми, за които приятелят ѝ, комикът Джерод Кармайкъл, казва че

„обикновено смазват човека“.

Маккърди описва отношенията си с майка си, изследва корените на хранителното си разстройство и разказва за неподходящите преживявания, които е имала на снимачната площадка със зловеща фигура, наречена „Създателят“ в лицето на продуцента Дан Шнайдер.

Бързата и неконтролируема  слава в социалните мрежи

Много родители публикуват съдържание с децата си в социалните мрежи с цел търговска изгода. Те ги управляват и използват като „детски инфлуенсъри“, което им позволява да работят с марки, за да продават продукти. Проучване, публикувано неотдавна в M/C Journal, подчертава как културата на „кидфлуенсърите“ отваря възможности за трудова експлоатация и редица други проблеми.

Най-популярните канали са за за промотиране на играчки. Те имат милиони абонати, а техните автори са едни от най-печелившите в YouTube. „Светът на Райън“ е вероятно най-известният канал в този жанр. Според приблизителни оценки, семейството на 10-годишния Райън Канджи печели около 25 млн. щатски долара всяка година.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Pixie Curtis (@pixiecurtis)

Акаунтите в Instagram на двама австралийски инфлуенсъри ни помагат да разберем по-добре естеството на маркетинга от дете на дете през 2023 г. Пикси Къртис е момиче на 11 години. Тя стартира своя онлайн магазин за играчки Pixie’s Pix по време на COVID-19, когато продажбите на подобни продукти нараснаха в световен мащаб. Акаунтът на Pixie в Instagram (който има около 136 000 последователи) и този на брат ѝ Хънтър (20 000 последователи) са използвани за популяризиране на играчките Pixie’s Pix, както и на други марки и продукти.

Регулация

Досега френското правителство изглежда е единственото, което е предприело конкретни действия за регулиране на труда на деца, упражняващи влияние в социалните медии. Съгласно френското законодателство, децата под 16-годишна възраст могат да работят само в ограничен брой часове, а приходите им трябва да бъдат съхранявани в сметка, достъпна след навършване на 16 години.

славата, славата, славата, славата, славата, славата 

Актуално

Избрано за вас