Миси Елиът „гравира името си“ в историята на женския рап

Фото кредит: EMMA MCINTYRE/GETTY IMAGES

Миси Елиът „гравира името си“ в историята на женския рап

Фото кредит: EMMA MCINTYRE/GETTY IMAGES
Сподели

Певицата, продуцент и автор на песни Миси Елиът е първата жена рапър в Залата на славата на рокендрола. Преди това честта е оказвана на няколко мъже и групи, представители на жанра. Сред тях са Джей-Зи, Еминем, Ноториъс Би Ай Джи, Ел Ел Кул Джей и Grandmaster Flash and the Furious Five.

Куин Латифа представи Миси Елиът с думите „Нищо не звучеше по същия начин, след като Миси излезе на сцената. Тя е авангардна, без дори да се опитва“.

Приемането на рапъри в Залата на славата на рокендрола е по-често срещано явление, отколкото предполага името й. Тя обхваща няколко жанра и служи като място за признание и утвърждаване.

Така се отдава почит на групи и солови изпълнители, които в своята кариера са създали музика, чиято оригиналност, въздействие и влияние са променили хода на рокендрола, пише на сайта на Залата. Включените в нея не могат да бъдат приети, докато първият им албум не навърши 25 години.

Подобно на наградите „Грами“, включването в Залата на славата на рокендрола означава много за изпълнителите. За представителите на рапа това е признание, което показва, че

музиката им достига до повече хора,

а влиянието им сред професионалистите е голямо.

Миси Елиът е новатор в света на рапа. Ексцентричният ѝ стил, музикални клипове и начин на движение са възхвалявани още от появата й на световната сцена. Тя е вдъхновение за хората, противопоставящи се на нормите както в музиката, така и в живота.

Елиът помага за навлизането на рапъри в развлекателната индустрия и проправя път на жените в нея, които искат да изразят своята идентичност по начин, който не е подчинен на мъжкия вкус, пише БТА. Наричат я Кралица на рапа.

Първият самостоятелен албум на Миси ЕлиътSupa Dupa Fly“ излиза през 1997 г. Тогава тя работи с приятеля си от детство Тимбаленд, с когото пишат песни и за други изпълнители. Той достига трето място в класацията на Билборд – най-висок дебют за рапър по онова време.

Хитът Hot Boyz от втория ѝ албум „Da Real World“ постига 18 седмици на първо място в класацията за рап сингли от декември 1999 г. до март 2000 г. Най-успешният ѝ албум е „Under Construction“ (2002 г.). Песента Get Ur Freak On, включена в него, печели награда „Грами“.  Тракът Work It от следващия албум „This is not a Test“ (2003 г.) също получава заветното отличие. Миси Елиът има общо четири награди „Грами“.

Въпреки успехите си, рапърът решава да си вземе 14-годишна почивка. Завръща се на сцената с  „Iconology“ през 2019 г.

Фото кредит: EMMA MCINTYRE/GETTY IMAGES

Актуално

Избрано за вас