Първият търг на Елтън Джон от 21 години насам – всичко от ботуши до Банкси

Снимка: Getty Images

Първият търг на Елтън Джон от 21 години насам – всичко от ботуши до Банкси

Снимка: Getty Images
Сподели

Над 900 предмета от дома на Елтън Джон в Атланта ще бъдат продадени в серия от търгове, които започват на 21 февруари. Очаква се предметите да донесат

приблизително 10 милиона долара.

Искате роялът Yamaha, на който Рокетмен е изсвирил клавишnите партии на бродуейските си спектакли „Били Елиът“ и „Аида“? Той ще струва около три пъти повече, отколкото подобни модели се продават онлайн, а именно 50 000 долара.

Най-скъпият предмет е картина на Банкси

от 2017 г., изобразяваща маскиран мъж, който хвърля букет цветя. Произведението е осигурено директно от анонимния художник и се очаква да бъде продадено за близо 1,5 млн. долара.

Снимка: The New York Times

Джон също така събира

творби на Анди Уорхол, Синди Шърман,

Робърт Мейпълторп и други изявени автори.

Продажбата на резиденцията на певеца в Атланта с площ над 13 000 квадратни метра за повече от 7,2 милиона долара миналата есен даде възможност той и партньорът му да консолидират колекцията си от произведения на изкуството и сувенири. Тя включва известните слънчеви очила на певеца, сребристи ботуши на платформа и един от първите му сценични костюми – комбинация от слонова кост и злато, изработен от дизайнера Ани Рийви през 70-те години.

Организаторите на търга казват, че

повечето предмети ще се продават на скромни цени.

Много от тях се предлагат за няколко хиляди долара, включително всичко от портретите на Ланге до пръстени с бижута и прибори на „Версаче“.

Снимка: The New York Times

„Тази необикновена колекция не само представя забележителни предмети, които

отразяват уникалния живот, творчество и изкуство на Елтън,

но също така дава на клиентите ни възможност да се запознаят с голямото влияние, което Атланта е оказал върху него“, казва Таш Перин от аукционната къща „Кристис“.

На търга се предлага също часовник „Картие“ с 18-каратово злато от лимитирана серия, колие с диамантени букви и копринени ризи „Версаче“.

Елтън Джон сложи край на кариерата си миналата година, след като повече от 50 години шестваше на сцени по целия свят. Последният концерт от прощалното турне „Farewell Yellow Brick Road“ се състоя в шведската столица Стокхолм през юли.

Актуално

Избрано за вас