Телефонен разговор разкрива подробности за смъртта на Джон Ленън

Снимка: PA Media

Телефонен разговор разкрива подробности за смъртта на Джон Ленън

Снимка: PA Media
Сподели

Джон Ленън е знаел, че активната политическа дейност през 70-те години на миналия век е изключително рискована. Осем години преди трагичното си убийство той разговаря с приятел за

опасностите, свързани с притежанието на оръжие.

Новият документален филм „Едно към едно: Джон и Йоко“ се фокусира върху преместването на Ленън и съпругата му Йоко Оно в Ню Йорк. Това се случва на фона на напрегнатата американска политическа обстановка през 1971 г. Лентата обхваща злополучното турне „Free the People Tour“, което Ленън е планирал заедно с активиста Джери Рубин – като

комбинация от музика и политика.

Кулминацията на турнето трябва да се състои на Републиканската конвенция през август 1972 г. Целта на Ленън била да събере пари, с които да се плати гаранция за хора, които не могат да си я позволят сами, пише списание People.

В документална сцена, от която побиват тръпки, Ленън разговаря по телефона с барабаниста Джим Келтнър за турнето, а певецът на „Imagine“ е попитан дали има „някаква параноя“ по отношение на тълпите от хора, които се струпват около него.

„Какви хора?. Имаш предвид хора, които се опитват да ни убият или нещо подобно?

Няма да се оставя да ме застрелят“, казва той в архивните кадри. „Това ще предизвика вълнения по свой начин. Но, знаете ли, аз все още съм артист, революционен артист, нали?“.

По-късно той признава пред един журналист, че наистина изпитва известно чувство на параноя и е започнал да записва собствените си телефонни разговори.

„Започнахме да забелязваме хора, които се мотаят пред апартамента. Имам шофьор, той е бивш полицай. Но ни следи някаква кола, през цялото време“, казва той в разговор, излъчен в документалния филм. „Така че всички сме много разтревожени.“

Бившият изпълнител на „Бийтълс“ е скандално прострелян и убит пред апартамента си в Ню Йорк през декември 1980 г., на 40-годишна възраст.

Снимка: Susan Wood/Getty

В крайна сметка турнето „Free the People“ е отменено. Отношенията на Ленън и Оно с Рубин се влошават „заради риска от насилствена конфронтация по време на конгреса на републиканците“, се казва в досиетата.

Документалният филм, чиято премиера ще се състои на филмовия фестивал във Венеция, съчетава интервюта и телефонни разговори с концертни кадри и исторически видеоклипове. Включени са и речите на президента Ричард Никсън и покушението срещу губернатора Джордж Уолъс.

Никога невижданите досега материали, които включват домашни филми на Ленън и Оно със сина им Шон, показват една рядка страна на музикалната легенда. Кулминацията на документалния филм е благотворителният концерт „One to One“ в Медисън Скуеър Гардън през 1972г. Това е единственият концерт на Ленън след разпадането на „Бийтълс“ през 1970 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас