Звездата от „Тетрадката“, изиграла възрастната Али, е болна от Алцхаймер

Снимка: New Line

Звездата от „Тетрадката“, изиграла възрастната Али, е болна от Алцхаймер

Снимка: New Line
Сподели

Джина Роуландс живее с болестта на Алцхаймер, съобщи синът ѝ Ник Касаветис в ново интервю за Entertainment Weekly. Касаветис, който режисира майка си във филма „Тетрадката“ от 2004 г., казва, че

Роуландс е „в пълна деменция“.

Четирикратна носителка на „Еми“ и двукратна носителка на „Златен глобус“, Роуландс е екранна икона, известна най-вече с прочутото си сътрудничество със съпруга си Джон Касаветис, включително филмите „Жена под влияние“ (1974) и „Глория“ (1980). И двете изпълнения ѝ носят номинации за „Оскар“ за най-добра актриса.

Снимка: Getty Images
През 2015 г. тя получава почетен „Оскар“.

Ник Касаветис споделя пред Entertainment Weekly, че болестта Алцхаймер на майка му е още по-сюрреалистична за него, като се има предвид, че я е режисирал като жена с деменция в „Тетрадката“.

„Накарах майка ми да изиграе по-възрастната Али и прекарахме много време в разговори за болестта на Алцхаймер и желанието да бъдем автентични, а сега, през последните пет години, тя е болна от Алцхаймер“, казва Касаветис. „Тя е в пълна деменция.

Снимка: AP
И това е толкова безумно – ние го изживяхме, тя го изигра, а сега то се стовари върху нас“.

Роуландс играе по-възрастната версия на героинята на Рейчъл Макадамс – Али в „Тетрадката“, а Джеймс Гарнър и Райън Гослинг са в ролите на по-възрастната и по-младата версия на нейния любим – Ноа. Филмът събира 117 млн. долара в световния боксофис и се запазва като един от най-популярните романтични филми на 2000-те години.

Джеймс Гарнър и Джина Роуландс в „Тетрадката“; Снимка: New Line

Бабата на Касаветис и майка на Роуландс, актрисата Лейди Роуландс, също е страдала от болестта на Алцхаймер. През 2004 г. Роуландс казва пред списание O, докато промотира „Тетрадката“, че е гледала майка си, докато е играла Али.

„Последният филм – „Тетрадката“ по романа на Никълъс Спаркс – беше особено труден, защото играя персонаж, който е болен от Алцхаймер“, разказва Роуландс пред изданието по онова време. „Преминах през това с майка ми и

ако Ник не беше режисирал филма, не мисля, че щях да се заема с това –

просто е твърде трудно. Това беше труден, но прекрасен филм.“

Режисьорът Ник Касаветис и майка му Джина Роуландс на снимачната площадка на „Тетрадката“; Снимка: New Line

В разговор с Entertainment Weekly Ник Касаветис споделя, че има само приятни спомени от работата с майка си на снимачната площадка.

Последната роля на Роуландс в игрален филм е в комедията от 2014 г. „Шест урока по танци за шест седмици“ с участието на Шайен Джаксън.

Актуално

Избрано за вас