Кино на върха на езика: 5 ястия, вдъхновени от култови филми

Снимка: ©A Band Apart Jersey Films

Кино на върха на езика: 5 ястия, вдъхновени от култови филми

Снимка: ©A Band Apart Jersey Films
Сподели

Кино на върха на езика – подбрахме за вас 5 класически рецепти, вдъхновени от култови филми, които можете да сготвите по всяко време у дома. Те са вкусни, лесни за приготвяне и ще ви накарат да се почуствате като герой от филма, от който са инспирирани.

 

Ябълковият пай от „Когато Хари срещна Сали“

Сали Олбрайт (Мег Райън) е жена, която знае какво иска. Както сама заявява във филма: „Искам салатата на готвача, моля, с олио и оцет отстрани и ябълковия пай à la mode. Но бих искала паят да е затоплен и не искам сладолед отгоре. Искам да е отстрани. И бих искала ягоди вместо ванилия, ако имате. Ако не, тогава без сладолед – само с бита сметана, но само ако е истинска. Ако е от кутия, тогава нищо.“ Звучи ви сложно? Рецептата далеч не е толкова завъртяна, за разлика от командтите на Сали. Съвет от нас: направете ябълковия пай с кафяво масло. Кафявото масло придава богат орехов вкус на ябълковия пълнеж и вкусът става неустоим.

Коктейл с шампанско от „Казабланка“

Шампанското поддържа романтичното напрежение в „Казабланка“(1942). В мароканския нощен клуб на Рик Блейн (Хъмфри Богарт) коктейлите са неизменна част от обстановката и най-вече – тези с шампанско. Няма как да сбъркате с таз изтънчена и толкова проста газирана напитка. Класическият коктейл с шампанско включва шампанско, лимонов сок, захар и джин. Съвет от нас: добавете парче захаросан джинджифил, а не кубче захар, за да придадете естествена горчивина на напитката.

Супа от праз от „Дневникът на Бриджит Джоунс“

В опита си да впечатли приятелите си, приготвяйки сложна вечеря за рождения си ден, Бриджит Джоунс (Рене Зелуегър) случайно оставя парче син конец в супата си от праз, оцветявайки я в ярък нюанс на… ярка синя перуника! Опитайте вкусна крем супа от праз, разбира се в нейния натурален цвят. Тази супа е с изключително кремообразна текстура, но не съдържа истинска сметана. Сместа от масло и брашно – т.нар. запръжка – й придава плътност и копринена мекота.

Big Kahuna – чийзбургерът на Тарантино от „Крминале“

Измисленият бургер Big Kahuna заема централно място в странна сцена от филма „Криминале“ („Pulp Fiction“), в която Винсънт Вега (Джон Траволта) информира колегата си наемен убиец Джулс Уинфийлд (Самюъл Л. Джаксън), че французите наричат чийзбургера „Royale със сирене“. Всъщност рецептата не е нещо по-различно от класичексата рецепта за чийзбургер, но сцената е достатъчно култова, за да не я спомнем. Съвет от нас: за да сте съвсем в тоналността на филма, не забравяйте култовия млечен шейк към бургера!

Снимка: Кадър от филма „Криминале“ на Куентин Тарантино, ©A Band Apart Jersey Films

Рататуй от едноименния филм

Повечето хора биха се ужасили, ако открият плъх в кухнята си. Но в „Рататуй“ плъхът Реми е тайната на вкусните ястия на шеф Лингуини. Той дори впечатлява кулинарния критик Антон Его с ястието, което ще се превърне в негова запазена марка – Ратуй. Рататуйят е чудесен вариант за приготвяне на храна най-вече през топлите сезони, тъй като вкусът му се нуждае от известно време, за да се усети по-наситено. Може да се съхранява в хладилник в херметически затворен съд до три дни. Вкуснен е както горещ, така и сервиран или със стайна температура.

Актуално

Избрано за вас