Една година от войната в Украйна: Глобална солидарност в снимки

Една година от войната в Украйна: Глобална солидарност в снимки

Сподели

Една година от старта на руската инвазия в Украйна: светът изразява своята съпричастност към войната, отнела живота на хиляди и принудила повече от осем милиона да напуснат домовете си. Солидарност и подкрепа към Украйна под формата на светлинни инсталации и арт демонстрации превзеха различни точки на света.

В Лондон демонстранти

боядисаха улицата пред руското посолство в цветовете на украинското знаме

В жълто и синьо бяха оцветени и двете страни на пътя пред дипломатическата мисия в британската столица.

Възпитаници на украинското училище Saint Mary изработиха 461 хартиени фигури, с които украсиха Украинската католическа катедрала в Лондон. Службата беше в памет на загиналите деца във войната, като фигурките символизираха точния брой на изгубени невинни животи в престрелките. Сред запалилите свещ бе кметът на Лондон Садик Кан.

Айфеловата кула в Париж грейна в синя и жълта светлина

Кметът на френската столица Ан Идалго изписа на украински в Twitter „Слава на Украйна!“. Тя помоли за демонстрация на подкрепа в момент, когато Франция, подобно на други западни държави, увеличава доставките на оръжие за Киев.

В Берлин екипа на Руското посолство

осъмна с останки от танк,

разрушен по време на бомбардировките в управляваната от Зеленски страна.

Протестно шествие премина и през улиците на дъждовен Токио.

Фасадата на Националната опера в Сидни светна в цветовете на украинския флаг привечер, а през деня градът бе маркиран мирни шествия.

В София шествията в подкрепа на Украйна стартираха тази вечер по трасето от Президентството до „Орлов мост”.

Събитието бе под надслов „Не на руския терор. България е с Украйна”

В знак на солидарност с украинския народ, както и в знак на признателност и благодарност към жителите на София, включили се в процеса по тяхната интеграция, Столичният общински съвет отваря вратите за безплатно посещение на “Музейко“ и Столичния зоопарк за всички деца под 18-годишна възраст този уикенд (25 – 26 февруари ). Двудневната кампания ще се проведе под надслов „Подкрепи приятел, създай приятелство“.

Фотокредит: Reuters/AFP

Актуално

Избрано за вас