Започва 36-тото издание на „Киномания“

Започва 36-тото издание на „Киномания“

Сподели

На 17 ноември започва един от най-очакваните кинофестивали. Програмата на „Киномания“ включва както най-новите европейски заглавия, обиколили фестивалите, така и вечни кинокласики.

Оставете настрана ежедневните си грижи и отивайте на кино!

В четвъртък на 17 ноември 19:00 в Зала 1 на НДК ще е голямото откриване на фестивала. Той стартира с прожекция на филма „Майка“ на режисьорката Зорница София („Мила от Марс“, „Воевода“). Филмът е копродукция между България–Германия–Хърватия. В главните роли са актрисите Дария Симеонова, която спечели наградата за най-добра актриса на фестивала „Златна роза“. А също Дария Димитрова и хърватският актьор Леон Лучев. Филмът е сниман в България и Кения. А в центъра на сюжета са  забравени от всички институции и попадащи винаги далеч от полезрението на обществото, децата от гетата.  „Майка“ беше българското предложение за „Оскар“ за неанглоезичен филм, но беше отхвърлен поради несъответствие със зададените условия. Филмът се радва и на още две значими награди. За операторско майсторство на Крум Родригес. А участвалите децата от Широка лъка и от гетото в Кения получиха диплом от „Златна роза“.

Филми, които със сигурност ще си заслужават, а лично аз очаквам с нетърпение са:

„Безкрайността“ на италианския режисьор Емануеле Криалезе ни пренася в Рим през 70-те години. Във време на големи социални и културни промени, изпълнено с нови градежи и блясък. В център на сюжета са младото семейство Боргети, което обаче вече не е сплотено както преди. Най-голямото от децата – 12-годишната Адриана, нарочно се представя пред връстниците си като момче. С това провокира развръзката на задълбочаващата се семейна криза.

Има ли някой, на когото да не му допада деликатното черно чувство за хумор на Мартин Макдона? Невероятното майсторство, с което изгражда своите герои и прокрадващата се мрачност, дори в най-веселите му творби?  Най-новият филм „Баншите от Инишерин“ е колкото горчив, толкова и забавен филм, изпълнен с особена, мрачна поетичност. Филмът ще има ексклузивна прожекция в зала 1 на НДК в събота на 26 ноември от 19:00ч. в рамките на „Киномания“.

„Млади завинаги“ с оригинално заглавие ’’Les Amandiers’’ на режисьорката Валерия Бруни-Тедески,

сестра на певицата Карла Бруни

и режисьорка на филмите The Summer House, A Young Girl in Her Nineties и др.

„Млади завинаги“ беше номиниран в конкурсната програма на Кан. Автомобил се движи с висока скорост по улиците на Париж. На борда на самолета малка, развълнувана и щастлива група пее на висок глас. Замаяна от скоростта и опасността, думите на красивата и романтична певица на Даниел Балавоан. Между интензивността на момента, радостта, краткостта и заплахата от злополука, в сцената се борят живот и смърт, Ерос и Танатос,

противоположни сили, които формират основния мотив

във филмографията на Валерия Бруни Тедески, чиято елегантност винаги се е състояла във фронталния сблъсък на блясъка и сериозното.

Под наслов „Класически удоволствия“ влизат всички кинокласики, които фестивала е включил в тазгодишната си програма. Филми на режисьори от френската нова вълна като Годар, Трюфо, Ромер ще могат да бъдат видени на голям екран. Други акценти в програмата са „Дискретният чар на буржоазията“ (1972) на Луис Бунюел, „Теорема“ (1968) на Пазолини, „Едно дете чака“ (1963)на Джон Касаветис.

Стивън Спилбърг с отличие на „Берлинале“

Актуално

Избрано за вас