Честваме 173 години от рождението на Иван Вазов

Честваме 173 години от рождението на Иван Вазов

Сподели

Днес честваме 173 години от рождението на Иван Вазов, големият български поет, писател и общественик. Думите му и до днес въздействат дълбоко в сърцата на хората и пренасят уникалния дух на българската култура.

Днес, когато отбелязваме 173 години от раждането на Иван Вазов, с гордост се прекланяме пред неговото величие и почитаме неговото наследство. Произведенията му продължават да вълнуват и вдъхновяват нови поколения, носейки със себе си истината и красотата на българската култура.

Къща музей „Иван Вазов“, София
Патриархът на българската литература остава пример за посветеност и любов към родината

Нека се вдъхновяваме от думите и примера на Вазов и да продължаваме да развиваме българската литература и култура, защото те са съкровище, което ни дефинират и свързват като нация. Светлият път, по който ни води той, ни позволява да разкрием своята вътрешна красота и да създаваме хармония в света около нас.

По повод годишнината на Вазов пред Народния театър актьори представиха откъси от „О, ти, която и да си“ – пиеса по стихове на Иван Вазов, написана от Мирела Иванова, която е част от програмата на Народния театър.

Споделяме с вас и няколко цитата от неговите произведения, които ни пренасят в свят на красота, патриотизъм и вдъхновение:

  1. „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко бяха. И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.“,
  2. „Нито жена, нито злато, нито сребро не правят човека благополучен на този свят, а знаеш ли кое? …Свободата. …Па друго не ти трябва…“
  3. „На любовта трябва да се наложи карантина, както на холерата и чумата, от които Тя прави по-големи опустушения…“

Откриваща снимка: Портрет на Иван Вазов, худ. Георги Евстатиев / БНР

Актуално

Избрано за вас