Картини от светлина оживяват в Париж

Снимка: Калина Николова // artportal.news

Картини от светлина оживяват в Париж

Снимка: Калина Николова // artportal.news
Сподели

Картини от светлина ожияват в иконичното „Ателие на светлинта“ в Париж. Чрез магията на мултимедията посетителите се разхождат из произведения на изкуството, прожектирани на 360° в цялото пространство.

Да рециклираш пространството

В сърцето на източната част на Париж, бивш завод за отливане на метални предмети с високи сиви стени е превърнат в изложбено пространство.“Ателието на светлината“ запазва индустриалния си дизайн, като по този начин няма какво да разсее посетителите от картините, които са навсякъде около тях – включително на тавана и на пода. Благодарение на 140 видеопроектора и пространствена озвучителна система, имате възможност да се потопите в едно живо светлинно шоу: картините се движат и сменят своите форми в ритъма на музиката.

„Ателието на светлината“ обхваща 3300 кв. м от пода до тавана и стени с височина до 10 м. Фотокредит: L’Atelier des Lumières
Вие сте част от изкуството

Това е мотото на „Ателието на светлините“, което бе открито през 2018 г. Новто арт пространство е посветено на  така наречените immersive exhibitions, които имат за цел буквално да „потопят“ зрителя в произведението на изкуството.

Пространството е оживено, създавайки изненади и умножавайки взаимодействието с публиката в една монументална архитектура, която умножава сетивните потапящи (immersive) усещания. Фотокредит: Калина Николова // artportal.news

Шедьовърът на Густав Климт „Целувката“, измъчените портрети на Егон Шиле, ярките абстракции на Кандински….картините оживяват през тази нова призма, в  която изкуството среща новите технологии.

През 2023 г. на фокус е Марк Шагал,

Предшественикът на сюрреализма от руски произход ще бъде представен от няколко свои шедьовъра. Някои от най-известните картини на Шагал – „Синята къща“, „Париж край прозореца“ и „Таванът“ ще „залеят“ стените на Ателието.

Напълно поглъщаща, технологията, използвана в Ateliers des Lumières, прави посещението особено привлекателно за деца и тийнейджъри. Фотокредит: Калина Николова // artportal.news

В предишна изложба в „Ателието на светлините“, картините на Шагал бяха редом то тези на Моне и Реноар. Този път живописецът има право на своя собствена завладяваща самостоятелна изложба. , която ще може да се види от 17 февруари 2023 г. до 7 януари 2024 г.

Актуално

Избрано за вас