На 102 години почина модната икона Айрис Апфел

Снимка: Ciaté London

На 102 години почина модната икона Айрис Апфел

Снимка: Ciaté London
Сподели

На 102 г. почина Айрис Апфел, експерт по текстил, интериорен дизайнер и модна знаменитост, известна с ексцентричния си стил, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Смъртта ѝ бе потвърдена от търговския ѝ агент Лори Сейл, която нарече Апфел „необикновена“. Не е посочена причина за смъртта. Тя беше обявена и на нейната страница в Инстаграм в петък.

Нейният агент казва още в изявлението: „Да работя заедно с нея беше чест за цял живот. Ще ми липсват ежедневните ѝ обаждания, винаги посрещани с познатия въпрос: „Какво имаш за мен днес?“ Свидетелство за нейното ненаситно желание за работа.

Тя беше визионер във всеки смисъл на думата.

Виждаше света през уникален обектив – украсен с огромни, характерни очила, които се намираха на върха на носа ѝ. През тези очила тя виждаше света като цветен калейдоскоп, като платно от шарки и отпечатъци. Артистичният ѝ поглед превръщаше обикновеното в необикновено, а умението ѝ да съчетава нестандартното с елегантното не беше нищо друго освен вълшебство.“

Родена на 29 август 1921 г., Апфел беше известна с

необикновените си, привличащи вниманието тоалети,

в които смесваше висша мода и огромна бижутерия. Класическата визия на Апфел например съчетаваше боа от пера с нанизи от огромни мъниста, гривни и сако, украсено с индиански мъниста.

Снимка: Instagram

С големите си кръгли очила с черни рамки, яркочервено червило и къса бяла коса тя се открояваше на всяко модно ревю, на което присъстваше. Стилът ѝ е обект на музейни изложби и документалния филм „Айрис“ на режисьора Албърт Мейзълс.

„Не съм красива и никога няма да бъда красива, но това няма значение“, каза веднъж тя. „Имам нещо много по-добро. Имам стил“.

В края на живота си Апфел се радва на слава в социалните медии, като събира близо

3 милиона последователи в Инстаграм,

където профилът ѝ обявява: „Повече е повече, по-малко е скучно“. В TиkTok тя привлече 215 000 души.

Актуално

Избрано за вас