Почина емблема на „новата вълна“ във френското кино

Почина емблема на „новата вълна“ във френското кино

Сподели

Френският режисьор Жак Розие, представител на Новата вълна и нейна емблема, почина на 96 години. За кончината му съобщи AFP.

Френската филмотека отдаде почит на Жак Розие в Туитър. „Жак Розие току-що ни напусна. Той беше самата свобода и ще ни липсва ужасно много. От създателите на филми от „Новата вълна“ Розие е този, който се лута. Той обича всичко да се обърква, за да подхранва особеното си чувство за драма“, написаха оттам в социалната мрежа.

Движението „Нова вълна“, зародило се в края на 50-те години на ХХ век, се стреми да се откъсне от традиционните кинотехники в полза на експеримента и индивидуалистичния подход. Освен Жак Розие, негови най-емблематични фигури са Жан-Люк Годар, Франсоа Трюфо, Аньес Варда, Луи Мал, Клод Шаброл, Жак Деми и Ерик Ромер.

Първият пълнометражен филм на Жак Розие „Сбогом, Филипин“ става емблематичен за френската Нова вълна. Той е носител на наградата „Жан Виго“ от 1986 г. за филма „Експрес Майн – океана“, на наградата „Рене Клер“ за цялостно творчество през 1997 г. и на „Златна карета“ от кинофестивала в Кан от 2002 г.

Освен игрални, Жак Розие снима късометражни филми и работи в телевизията.

Още по темата:

Надя Терешкевич: новата звезда на френското кино

Холивуд тихо се оттегля от киното във Франция

Актуално

Избрано за вас