Айшедениз Гьокчин и „Хаос“-ът, в който доброволно искаш да бъдеш

Айшедениз Гьокчин и „Хаос“-ът, в който доброволно искаш да бъдеш

Сподели

Турската пианистка Айшедениз Гьокчин реализира видео към сингъла “Chaos” („Хаос“).

„Chaos“ е във всички платформи! За първи път моя композиция е записана със струнен оркестър, за което съм благодарна“, написа младата пианистка. Феновете й описват изпълнението като „красива и елегантна композиция“, „магически шедьовър“ и „революция“.

Гьокчин признава, че е била вдъхновена от норвежкия композитор Томас Бергерсен и неповторимия Ханс Цимер.

Българската публика познава Айшедениз Гьокчин от гостуванията й в България през 2013 и 2014 година, когато тя участва във фестивала „Пиано Екстраваганца“.

Айшедениз Гьокчин и Радослав Петкашев преди концерта ѝ във Военния клуб в София през 2013 г.
фотокредит: личен архив/Радослав Петкашев
Класическа музика и съвременно звучене

Гьокчин представя клавирни транскрипции по най-прочутите парчета на Pink Floyd, изсвирени в класически аранжимент и наподобяващи стила на Ференц Лист. Именно с тези нейни интерпретации със смесване на жанрове българската публика я познава.

На 25 март тази година Айшедениз ще има концерт в Мюнхен, Германия, където ще изсвири някои от аранжиментите на Pink Floyd. Преди седмица изпълнителката и сподели поста на групата от преди 10 години, който ѝ донесе хиляди фенове.

Освен изключителен пианист Айшедениз Гьокчин е и социално ангажирана личност. На концерта си в Мюнхен тя ще събира средства за пострадалите от земетресението в родината си Турция. Парите ще бъдат насочени кум проекти за музикална терапия.

 

Името на Айшедениз Гьокчин влезе като един от акцентите на тазгодишните награди „Златен глобус“, където бе разказана нейната история.

Гьокчин започва да свири на пиано на 5-годишна възраст. Свирила е в над 25 държави по света като солист на рок фестивали и концертни зали. Оригиналният ѝ албум „Earth Prelude“ (2019) влиза в Топ 10 на класациите за класическа музика на iTunes в Обединеното кралство, САЩ, Турция и Италия.

По време на пандемията тя създаде и стартира онлайн академия за пиано, наречена Borderless Piano, в която учи начинаещи да се научат да свирят на пиано.

През 2022 година Айшедениз Гьокчин бе включена в списъка на 20-те млади личности, под 40-годишна възраст, които формират бъдещето на музиката на Енциклопедия Британика заедно с Адел, Лил Нас и Лорд.

Актуално

Избрано за вас