Почина китаристът на ABBA Ласе Веландер

Почина китаристът на ABBA Ласе Веландер

Сподели

Китъристът Ласе Веландер, който свири едни от най-големите хитове на емблематичната поп група през 70-те и 80-те години ABBA, почина на 70-годишна възраст.

„С неописуема тъга споделяме, че любимият ни Ласе почина, заобиколен от любимите си хора. Той беше невероятен музикант, но преди всичко беше прекрасен съпруг, баща, брат, чичо и дядо. Добър, закрилящ, грижовен и любящ… и още много, което не може да се опише с думи. А сега трябва да живеем без теб.

Обичаме те и ни липсваш толкова много“, написа смейството на музиканта, който дълги години страдаше от рак.

Ласе Веландер започва да записва с ABBA през 1974 година.

Легендарният квартет от Стокхолм е създаден две години по-рано, през 1972 година. Квартетът включва Бьорн Улвеус, който е композитор и китарист, Бени Андершон е на клавишни, Агнета Фелтскуг и Ани-Фрид Люнгста – вокали.

Ласе свири в общо 24 от студийните записа, включително във всичките им осем студийни албума.

Той е основен участник в последното им турне между 1979 и 1980 г., на което групата свири своите хитове по целия свят. ABBA са една от най-популярните и най-успешни поп групи от 1974 г. до 1982 г.. Квартетът е най-разпознаваемият в Швеция и оглавява редица световни класации.

Продават 370 милиона албума, което нарежда ABBA на второ място по продажби в Европа след Тhe Beatles и на четвърто място в света.

По време на активните си години, групата се състои от две семейни двойки: едната е Фелтскуг и Улвеус, другата Люнгста и Андершон. С увеличаването на тяхната популярност, личният им живот страда, което в крайна сметка води до разпадане на браковете. Промените в отношенията се отразяват в музиката на групата, като последните композиции са с по-мрачни и по-интроспективни текстове.

След разпадането на АВВА през януари 1983 г., членовете преследват самостоятелни кариери със смесен успех.

През ’90-те се наблюдава завръщане на интереса към групата. В тяхна чест е написан мюзикълът „Mamma Mia“, представян на световните сцени, а през 2008 г. и филмът „Mamma Mia“, с участието на Мерил Стрийп, Пиърс Броснан, Колин Фърт и др.

ABBA THE SHOW превръща НДК в дискотека

Четворката е отличена на 50-годишнината на песенния конкурс Евровизия през 2005 г., когато техният хит Waterloo е избран за най-добра песен в историята на състезанието. АВВА е въведена в Залата на славата на рокендрола през 2010 г. През 2015 г. песента им Dancing Queen е въведена в Залата на славата на „Грами“.

Актуално

Избрано за вас