БНТ отказва да сключи договори за разпространение на „Денят на бащата“ и „Войната на буквите“ в чужбина, твърдят сценаристи на сериалите

Фото кредит: БНТ

БНТ отказва да сключи договори за разпространение на „Денят на бащата“ и „Войната на буквите“ в чужбина, твърдят сценаристи на сериалите

Фото кредит: БНТ
Сподели

Българската национална телевизия отказва да сключи договори за разпространение на сериалите „Денят на бащата“ и „Войната на буквите“ в чужбина. Това твърдят сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов в писмо, изпратено в началото на тази седмица до СЕМ.

По думите им на 19 март 2021 г. обществената телевизия е отказала да подпише договор за разпространение с компанията Goquest Media за сериала „Денят на бащата“. Това се случило „след месеци на кореспонденция и преговори и след постигане на взаимно съгласие по условията на сделката“. Сценаристите посочват, че сериалът е получил

„Първа категория“ от БНТ за художествените си качества

и е бил в официалната селекция на форумите Série Series Fontainebleau и Venice International Film Festival – Gap Financing Market.

„Този изненадващ отказ лиши не само БНТ от приходи, но ощети авторите и актьорите, тъй като сериалът никога след това не получи международно разпространение. Щетите се измерват не само в пропуснатите финансови ползи, но и в лишаване от възможност за международно творческо развитие на целия екип“, коментират авторите в писмото. Допълват, че след излъчването на сериала през 2019 г. от студията за телевизионни филми „Екран“ (СТФ „Екран“) са се обърнали към тях с предложение за евентуално написване на втори сезон на проекта. „Междувременно обаче в длъжност встъпи нов генерален директор на телевизията, в чийто мандат се случиха всичките откази за международно представяне на въпросните проекти и втори сезон така и не беше реализиран“, казват Маркова, Кертова и Иванов.

Според тях идентичен е случаят с продукцията „Войната на буквите“. Сценаристите посочват, че сериалът е

получил предложение за разпространение

от Film Bridge International. Тя е продуцирала и разпространявала едни от последните филми на Антъни Хопкинс, Ал Пачино, Браян Кокс, Клаес Банг. „БНТ отказва да подпише договор без никакви аргументи“, коментират авторите на писмото.

Те твърдят още, че през месец юли тази година обществената телевизия е възпрепятствала участието на „Войната на буквите“ на фестивала за телевизионни сериали в Берлин (TV series Festival Berlin). Цитират официално писмо от форума. В него се посочва, че „селекционната комисия беше дълбоко впечатлена от цялостния иновативен подход, използван във „Войната на буквите“.

„Бихме искали да изразим нашите дълбоки съмнения за целенасочен саботаж или немарливост при управлението на проектите от обществената телевизия. И в двата случая БНТ е загубила и престиж, и финанси, да не говорим за пропуснатите материални и нематериални ползи за творците и актьорите. Това не просто

блокира творческото развитие на десетки автори и артисти,

но и развитието на цялата индустрия и считаме, че обществото трябва да получи отговори“, пишат сценаристите. „В гилдията се разпространяват различни хипотези, повдигащи съмнения за това, че конкретни продуценти и автори са спъвани за сметка на други“, казват те. Допълват, че изпълнителните продуценти на двата проекта разполагат с цялата кореспонденция, водена между БНТ, фирмите разпространители и фестивалната администрация.

По думите на сценаристите настоящият състав на СЕМ, до който е адресирано писмото, демонстрира „трайно силно изявена обществена позиция във връзка със състоянието на медийната среда и създаването на качествено аудиовизуално съдържание“.

Маркова, Кертова и Иванов приканват медийния регулатор да организира

публично изслушване или дискусия с ръководството на БНТ

по отношение на българското телевизионно филмопроизводство, финансирано от обществената медия. Както и разпространението на българския културен продукт в чужбина и създаването на благоприятна среда за реализиране и популяризиране в чужбина на български телевизионни продукции.

Писмото на сценаристите бе дискутирано по време на заседанието на СЕМ на 26 септември. Тогава членовете на медийния регулатор подложиха на гласуване отчета на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за периода от януари до юли тази година.

„За мен е по-добре да се свържем с големите платформи, отколкото с посредници. И това е принципът, по който работим като цяло“, коментира Емил Кошлуков пред СЕМ. Той съобщи, че се водят преговори с HBO за излъчването на няколко сериала. Сред тях са  „Войната на буквите“, „Вина“, „Порталът“, „Под прикритие“, „Денят на бащата“. Кошлуков допълни, че обществената медия би участвала в кръгла маса, на която да бъдат обсъдени филмопроизводството и бъдещето на българските сериали.

Отговорът, че се преговаря с HBO е „несъстоятелен“, смята Теодора Маркова, една от авторките на писмото, адресирано до медийния регулатор. „Това не е световно разпространение. Може би става дума за качването на сериалите в платформата за България, в най-добрия случай за Балканите“, коментира тя.

Актуално

Избрано за вас