„Брайтън 4“ дава официален старт на 25 SofiaIFF #Есен

„Брайтън 4“ дава официален старт на 25 SofiaIFF #Есен

Сподели

Със заглавие от ембематичен кино майстор – Леван Когуашвили и неговия „Брайтън“ 4 ще стартира юбилейният 25-ти София Филм Фест. Той ще бъде представен лично от режисьора му и от българската част на копродуцентския екип днес в 18.30.

Унгарският режисьор Корнел Мундруцо и филмовият критик и съмишленик – Янко Терзиев ще получат наградите на СФФ за яркия си принос в европейското и българско кино развитие.

„Брайтън“4 разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си

забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти.

Световната премиера на „Брайтън 4“ бе на филмовия фестивал в Трайбека, Ню Йорк. Там триумфира с наградите за най-добър международен игрален филм, сценарий и актьор (Леван Тедиашвили).

Паралелно с това в Дома на киното продължава ретроспективата на култовия финландски режисьор Мика КАУРИСМАКИ!

Точно в 18:30 часа ще започне прожекцията на „Мама Африка“ – биографичен филм, отдаващ почит на южноафриканката Мириам Макеба. Тя не само се превърна в един от най-известните
изпълнители на своето време, но беше и безкористен защитник на свободата в Южна Африка.
От 1959 година, в продължение на 30 години тя живее в изгнание и не спира да подчертава,
че нейните сънародници „живеят в затвор“.

Скоро след освобождаването си Нелсън Мандела се обажда на Макеба и я моли да се върне у дома. Забележителните архивни кадри и интервюта с многобройни знаменитости се редуват със спокойните изпълнения на Мириам Макеба.

„Живот от живота“ или новият филм на Стефан Командарев

Актуално

Избрано за вас