„Дворецът“ на Роман Полански с премиерна дата през септември в Италия

„Дворецът“ на Роман Полански с премиерна дата през септември в Италия

Сподели

Новият филм на Роман Полански „Дворецът“ ще излезе по кината в Италия през септември.

Новината породи спекулации, че черната комедия, чието действие се развива в луксозен хотел в швейцарския алпийски курорт Гщаад в навечерието на новото хилядолетие, може да стартира от филмовия фестивал във Венеция.

„Дворецът“ с участието на Мики Рурк, Джон Клийз и Фани Ардан ще се появи в киносалоните на 28 септември.

Сред другите ключови актьори са Оливер Масучи („Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“); португалецът Хоакин де Алмейда; британката Бронуин Джеймс („Копаене“) и италианецът Фортунато Черлино („Гомор“).

Освен датата на премиерата, продуцентската компания Eliseo Entertainment и RAI Cinema издават и декадентски плакат с актрисата Лилия Захнер, която в „Дворецът“ играе съпругата на руския посланик, с коронована глава в чиния с леща.

„Годината е 31 декември 1999 г. и луксозният хотел „Палас“ се подготвя за най-очакваната Нова година в историята.

Гостите – милионери от цял свят, се подготвят да влязат в новото хилядолетие сред странности, пороци и екстравагантност.

Роман Полански ни поднася една абсурдна, черна и провокативна комедия“.

Според Variety добре осведомени източници твърдят, че „Дворецът“ е подаден за участие във фестивала в Венеция, който ще се проведе от 30 август до 9 септември. Селекционната комисия  обаче все още не е гледала филма.

Въпреки това артистичният директор на фестивала Алберто Барбера няма нищо против да пусне последния филм на Полански, ако е добър.

Продуцентът Лука Барбарески, който оглавява Eliseo Entertainment, на този етап отказва коментира. RAI Cinema – също.

Кадър от филма, посветен на аферата „Драйфус” / БНТ
Роман Полански, който през август ще навърши 90 години, бяга от САЩ през 1978 г.,

след като се признава за виновен за секс с 13-годишно момиче. В продължение на десетилетия той гради живота си във Франция.

През 2019 г. се завърна в светлината на прожекторите с премиерата на „Офицер и шпионин“. Филмът, посветен на аферата „Драйфус“, е носител на Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI.

Малко след венецианската му премиера, Полански се сблъска с нови обвинения в сексуални посегателства, които той отрича.

През 2020 г. той спечели наградата за най-добър режисьор на френските награди „Сезар“. Възмущението на индустрията обаче доведе до пълна промяна в ръководството на наградите. Скандалът предизвика раждането на френски еквивалент на движението #MeToo, оглавено от актрисата Адел Хенел. Звездата от „Портрет на момиче в пламъци“ излезе от церемонията „Сезар“, след като чу името на Полански.

Адел Хенел / @festivaldecannes

Миналия май Ханел се нахвърли срещу филмовия фестивал в Кан и други институции на френската филмова индустрия, като заяви, че те са „готови на всичко, за да защитят своите шефове изнасилвачи“. Президентът на фестивала Тиери Фремо отхвърли критиките ѝ като заяви пред Variety, че

„Дворецът“ не е бил готов навреме, за да бъде представен за Кан.

Едно е сигурно, Полански не е толкова актуална тема в Италия, колкото във Франция. Нито един финансист, продуцент или телевизионен оператор не е посмял да се докосне до „Дворецът“. Бюджетът на филма е 17 милиона долара.

„Дворецът“ обаче може да се похвали с фестивално минало.

Съавтор на сценария е полският сценарист и режисьор, носител на „Оскар“, Йежи Сколимовски. Неговият филм  „Ио“ имаше премиера в Кан миналата година и беше номиниран за „Оскар“. Музиката е дело на композитора Александър Деспла („Гранд хотел Будапеща“, „Речта на краля“), също носител на „Оскар“.

Фотокредит: IMDB

Актуално

Избрано за вас